Skip to content
Politică

SONDAJ Ce cred românii despre reducerea mandatului prezidențial

În barometrul opiniei publice din luna octombrie, realizat de Inscop Research, a fost studiată percepția românilor privind reducerea mandatului prezidențial de la 5 la 4 ani.

Ipoteza reducerii mandatului președintelui la 4 ani se bucură de un sprijin puternic în rândul românilor. Aproape 70% dintre respondenți cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susțin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Opiniile favorabile reducerii mandatului sunt ușor mai accentuate în cazul votanților (cei care declară că vin în mod sigur la vot), mai interesați de procesul politic și electoral. Astfel, 73,2% dintre votanți susțin ideea reducerii mandatului președintelui României la 4 ani, se arată într-un sondaj Inscop.

Cu privire la un potențial mandat de 2 ani al viitorului Președinte al României, o astfel de idee pare să le surândă românilor, având în vedere că 45,5% dintre respondenți consideră că un mandat de 2 ani al viitorului președinte pentru a se putea organiza alegeri prezidențiale în 2016, în același timp cu parlamentarele este o idee bună. Pe de altă parte, un bazin relativ similar, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru, considerând scenariul prezentat ca fiind o idee proastă. 15,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

inscop 2014 inscop2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *