Skip to content
Politică Societate

SONDAJ Ce orientări politice au românii. Comunismul, a patra opțiune

dcnews.ro
" "

Mai mult de o treime dintre români spun despre ei că nu au nicio orientare politică, relevă ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale și obținut în exclusivitate de PSnews.ro.

Astfel, 34,7% dintre respondenții sondajului au reacționat la întrebarea: ”Considerați că aveți o orientare mai degrabă” cu răspunsul ”Nu am nici un fel de orientare politică”.

" "
" "

Cât privește doctrinele politice cu care se identifică românii, cei mai mulți dintre ei, 32,6%, spun că au o orientare politică liberală.

La o distanță apreciabilă se află cei care afirmă despre ei că ar fi social-democrați: 15,7%.

Pe locul trei, cu un procent important, se află cei care se declară ca având o orientare creștin-democrată: 9,3%.

Celelalte doctrine politice au o reprezentare slabă în rândul românilor, conform sondajului citat: comunistă 2,8%, naționalistă 2,7%, ecologistă 1,8%, alte doctrine 0,3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *