Skip to content
Politică

SONDAJ Cifre de ultim moment: cum ar vota românii la referendumul pe tema justiției și care ar putea fi întrebarea

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va organiza un referendum pe tema justiției pe data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

”Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai pentru că așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiției declanșat de când a luat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea OUG de modificare a codurilor penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec trei zile fără să dea OUG într-un domeniu sau altul. Ordonanța de urgență, practic, și-au pierdut menirea inițială și a devenit în timpul acestui accident regretabil al democrației care este guvernarea PSD”, a declarat Klaus Iohannis, joi după-amiază.

Cel mai recent sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, arată cum ar vota românii la referendum la întrebarea ”Sunteți de acord sau împotriva interzicerii ocupării unei funcții publice de către o persoană care a fost condamnată penal?”

Astfel, 60% dintre respondenți au răspuns ”De acord”, în cazul în care întrebarea ar fi cea mai sus menționată, în timp ce doar 27% ar fi ”împotrivă”, iar 13% au susținut că nu vor vota.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și
regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută
de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în
cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *