Skip to content
Politică

SONDAJ Cifre surprinzătoare: Traian Băsescu, primul în topul președinților României

Aproape 70% dintre români cred că Executivul Dăncilă ar trebui schimbat, potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP.

Pe de altă parte, întrebați fiind care din cei 4 președinți a făcut mai mult pentru integrarea României în Uniunea Europeană, 39% au spus Traian Băsescu, doar 14% Klaus Iohannis, 12% Emil Constantinescu și 6 % Ion Iliescu.

Metodologie

Volumul eşantionului: 1087 persoane cu vârste mai mari de 18 ani domiciliate în 128 localităţi urbane şi rurale selectate din toate judeţele ţării.

Tipul eşantionului: probabilist, stratificat, format din 48 straturi rezultate din intersecţia a 8 zone geografice cu 6 tipuri de localităţi urbane şi rurale.
Selecţia subiecţilor: interviurile s-au realizat la domiciliul subiecţilor.

Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 3 în 3 apartamente sau case, pornind de la numărul 3 al fiecărei străzi. În cazul în care în apartamentele sau casele selectate nu locuia sau nu răspundea nimeni s-a selectat următoarea a 3-a casă. În acest fel s-a păstrat principiul probabilist, fiind improbabil la oamenii care domiciliază la apartamente cu numere multiplu de 3 să aibă opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu alte numere. Reprezentativitate: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă din ţară, cu o eroare de +/-3%. Au fost excluse din analiză persoanele instituţionalizate (din spitale, aziluri, mânăstiri, penitenciare, etc.) si cele plecate în străinătate (peste 20% din totalul alegătorilor).

Datele prezentate sunt cele culese din teren, neponderate. Verificarea corectitudinii lor s-a făcut de către echipa coordonatoare, prin recontactarea telefonică a 219 subiecţi (20%), care au confirmat participarea la sondaj.

Ancheta de teren: 27 noiembrie – 5 decembrie 2018.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *