Skip to content
Politică

SONDAJ Cifrele care îi dau aripi lui Iohannis. Câți români vor PNL la guvernare și câți îl vor pe Ponta demis

Un nou sondaj de opinie a fost prezentat publicității de către cei de la Inscop Research.

Astfel, la aproape două luni de la instalarea sa în cea mai înaltă funcţie în stat, Klaus Iohannis îşi menţine cota ridicată de popularitate. Potrivit sondajului realizat în perioada 5-10 februarie, la comanda ziarului „Adevărul“, peste 75,5% dintre români se declară mulţumiţi de modul în care Iohannis a început mandatul.

Nemulţumiţii declaraţi sunt în proporţie de 12,9%, în timp ce 11,6% nu au ştiut ce să răspundă sau nu au răspuns la această întrebare. Cercetarea a abordat şi percepţia românilor faţă de politicienii cu probleme penale şi, în urma sondajului, reiese că 91,2% dintre cei chestionaţi preferă ca oamenii politici care au condamnări definitive în justiţie să se retragă din funcţiile deţinute.

În ce priveşte posibila instalare a unui Guvern PNL, respectiv retragerea lui Victor Ponta din funcţia de premier, 52,4% dintre respondenţi consideră că PNL trebuie să revină la guvernare în urma unor alegeri, în timp ce 22,9% nu sunt de acord cu acest lucru. Demisia premierului împarte populaţia în două grupuri aproximativ egale, dar situate la poli opuşi. Astfel, 41,8% dintre respondenţi sunt de acord cu demisia premierului, în timp ce 41,2% refuză să accepte această posibilitate.

La întrebare au refuzat să răspundă 17,1% dintre cei incluşi în sondaj. La fel de polarizaţi sunt respondenţii şi în privinţa lui Cătălin Predoiu.

Astfel, 31,7% consideră că Predoiu ar fi un premier mai bun decât Ponta, în timp ce 31,8% nu cred acest lucru. Şi tema moţiunii de cenzură s-a numărat printre cele abordate în cercetare, iar datele arată că aproape o treime dintre respondenţi (29,6%) consideră că PNL ar reuşi să dea jos Guvernul Ponta, în timp ce 36,6% nu sunt de acord cu această idee.Dintre cei incluşi în sondaj, 33,8% nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă la această întrebare, notează adevarul.ro.

Colaborarea dintre preşedinte şi premier este văzută cu ochi buni de către români, astfel încât 62,1% sunt de acord cu ideea că preşedintele Iohannis ar trebui să lucreze cu Guvernul Ponta. Sondajul a fost realizat în perioada 5-10 februarie în rândul a 1065 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/- 3%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor care au fost selectaţi din 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, în 79 de localităţi.

 

5 comentarii la “SONDAJ Cifrele care îi dau aripi lui Iohannis. Câți români vor PNL la guvernare și câți îl vor pe Ponta demis

  1. De ce l-ar ingrijora pe Ponta sondajul? Din moment ce o majoritate covarsitoare vede cu ochi buni colaborarea dintre premier si presedinte, unde ar fi problema? Cam putini cred ca Predoiu ar fi un premier mai bun decat Ponta. Ce ar fi sa faceti un sondaj si sa-i intrebati pe romani daca sunt de acord ca fostii portocalii sa vina la guvernare pe usa din dos sub steagul galben al boemei liberale? Ponta sta foarte bine daca ne uitam ca sondajul este facut de ziarul Adevarul, un adversar al premierului.

  2. „Colaborarea dintre preşedinte şi premier este văzută cu ochi buni de către români, astfel încât 62,1% sunt de acord cu ideea că preşedintele Iohannis ar trebui să lucreze cu Guvernul Ponta”
    Intradevar, mi se pare o directie buna data de catre opiniile cetatenilor. Numai Gorghiu si Blaga vor altceva, desi nu cred ca ar putea guverna mai performant decat actualul guvern.

  3. La prezidentiale, pedeleii strigau din rarunchi ca nu e bine ca toata puterea sa fie la in singur partid [psd]. Acum mirosul ciolanului guvernamental i-a ametit si vor iei toata puterea. De ce vor puterea cind au folosit bani negri in campanie si conf.legii partidelor trebuie sa fie desfiintati ca partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *