Skip to content
Societate

SONDAJ Corupția și nivelul de trai, principalele motive pentru care tinerii aleg să plece din România

politicscam.ro

Tinerii pleacă din România şi lasă în urmă o ţară îmbătrânită, potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică.

Neîncrederea în autorități, corupția și nivelul de trai scăzut sunt principalele motive pentru care tinerii pleacă din România, potrivit unui Barometru Europa FM, realizat de IMAS. Pe de altă parte, peste 60% dintre respondeți spun că i-ar sfătui pe tineri să nu părăsească țara.

Astfel, întrebați ce i-ar spune unui tânăr care se gândește să plece din țară, cei mai mulți respondenți (61,2%) i-ar transmite că nu este o decizie bună, în timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – că este o decizie bună să plece definitiv din România.

 

De asemenea, întrebați ”care credeți că este principalul motiv pentru care unii tineri iau decizia să plece definitv în România”, cei mai mulți (31,3) inidică ”neîncrederea în autorități” și ”corupția”.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august 2019 – pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare +/- 3,1%.

Amintim că Natalia-Elena Intotero a declarat, recent, într-o conferință de presă, că, potrivit cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000 de români.

Natalia-Elena Intotero, a precizat că dintre aceştia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferenţa în comunităţile istorice.

Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *