Skip to content
Societate

SONDAJ Cum văd românii Holocaustul: Neagă antisemitismul regimului Antonescu și pun atrocitățile pe seama ”influenței Germaniei naziste”

descopera.ro

Un sondaj realizat în perioada 28 aprilie – 7 mai 2021 de institutul Avangarde pentru Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel”, obținut în exclusivitate de PS News, arată că românii consideră că Holocaustul a constat, în România, în deportarea evreilor în lagărele naziste și în Transnistria, execuții în masă și confiscări de bunuri.

Românii identifică regimul Ion Antonescu drept unul dintre principalii vinovați pentru atrocitățile îndreptate împotriva evreilor, imediat după Germania nazistă, însă nu consideră politica antisemită a Guvernului României o cauză a acestor atrocități, ci mai degrabă influența negativă a Germaniei lui Hitler.

De asemenea, respondenții plasează romii imediat după evrei în categoria ”victime ale Holocaustului din România”, dar rămân de părere că nu politica rasistă a autorităților a fost cauza violențelor, ci, din nou, influența nefastă a Germaniei naziste. Relevant este și răspunsul la ultima întrebare a sondajului: 42% dintre români ar fi deranjați să aibă un vecin rom.

Chestionați și în legătură cu „alte victime ale Holocaustului în România”, 32% dintre respondenți i-au indicat pe romi, 11% au răspuns „Dizidenți politici”, 5% „Persoane cu Handicap”,  în timp ce 47% dintre respondenți au ales varianta ”Nu știu / nu răspund”.

Totodată, potrivit sondajului, principalii responsabili pentru declanșarea holocaustului în România, în opinia respondenților, sunt Germania nazistă, Ion Antonescu, mișcarea legionară, presa de extremă dreapta și armata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La întrebarea ”Care credeți că au fost cauzele care au stat la baza politicii antisemite a guvernului Antonescu”, doar 6% au considerat ”politica antisemită a Guvernului României” răspunsul corect. Cei mai mulți (47%) consideră că influența Germaniei naziste a fost principala cauză, apoi starea de război (8%) sau pericolul comunist (6%).

Aceeași situație găsim și la întrebarea ”Care credeți că au fost cauzele care au stat la baza deciziei guvernului Antonescu de a-i deporta pe romi”. 34% dau vina pe influența Germaniei naziste, 15% pe război, iar 6% cred că prezența romilor reprezenta ”un pericol pentru societate”. Doar 13% identifică drept cauză a deportării romilor politica rasistă a Guvernului României.

De altfel, românii rămân în continuare reticenți față de romi. Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți ar fi deranjați să aibă un vecin rom, 46% n-ar vrea un homosexual drept vecin, iar 16% ar fi deranjați de o persoană de culoare.

Facem precizarea că sondajul a fost realizat în perioada 28 aprilie – 7 mai 2021, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion reprezentativ de 900 de subiecți.

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ 11 milioane de oameni, dintre care jumătate evrei, din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *