Skip to content
Societate

SONDAJ Cum văd Românii rolul bisericii în societate. În ce domeniu ar trebui să preia rolul Statului

" "

Ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 15-20 martie 2019, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, arată o atitudine mai degrabă conservatoare, decât progresistă, a majorității celor chestionați.

Astfel, atât în ceea ce privește rolul bisericii în societate, cât și în legătură cu importanța ei în protecția socială și distribuirea ajutoarelor sociale, respondenții au au exprimat majoritar opinii care țin mai degrabă de o atitudine tradiționalistă.

" "
" "

În privința rolului bisericii în societate, 33% dintre participanții la sondaj spun că ar trebui să crească, iar 23% că ar trebui să scadă.

Un procent de 32% dintre cei chestionați apreciază că rolul bisericii în societate trebuie să rămână așa cum este în prezent, iar12% nu au știut ce să răspundă.

Cât privește răspunsul la întrebarea dacă ar fi bine sau rău ca Biserica și nu statul să se ocupe de protecția socială și de distribuirea ajutoarelor sociale, 38% dintre cei chestionați au răspuns că ar fi bine, iar 29% că ar fi rău.

Există și un procent de 19% respondenți care cred că ar fi lipsit de importanță, iar 14% dintre ei nu au știut ce să răspundă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *