SONDAJ Cum votează românii la europarlamentare: PSD – 31 %, la peste 10 procente de locul 2

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform unui sondaj Avangarde, realizat în perioada 8-22 ianuarie la comanda PSD, arată că dacă duminică ar avea alegeri europarlamentare, PSD ar lua 31% dintre sufragii, PNL 20%, AUR 19%, Alianța Dreapta Unită 14%, SOS România (Șoșoacă) – 8%, UDMR 5%, Reper 1%.

foto:Avangarde

Procentele respective ţin seamă de respondenții care au indicat că merg sigur la vot.

În scenariul în care Forţa Dreptei-PMP-USR ar participa la alegeri în cadrul alianţei Dreapta Unită, intenţiile de vot sunt: PSD – 31%, PNL-21%, AUR-19%, Alianţa Forţa Dreptei-PMP-USR – 14%, S.O.S. România (partidul Dianei Şoşoacă) – 8%, UDMR – 5%.

În cazul în care cele trei partide vor avea liste separate, rezultatele sondajului sunt: PSD – 31%, PNL- 20%, AUR – 19%, USR – 13%, S.O.S. România – 8%., UDMR – 5%, PMP – 2%.

Conform sondajului Avangarde, Marcel Ciolacu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, cu o cotă de 26%, dar în care 66% spun că nu au încredere. El este urmat de Diana Şoşoacă, cu 23% cotă de încredere, dar în care 70% dintre cei chestionaţi spun că nu au încredere. Şoşoacă este la acelaşi nivel de încredeere cu George Simion, în care 71% spun că mai degrabă nu au încredere.

Nicolae Ciucă are o cotă de încredere de 20%, iar 71% dintre cei chestionaţi spun că mai degrabă bu au încredere în el, Klaus Iohannis are 16% cotă de încredere, dar şi cel mai mare procent de persoane cre spun că nu au încredere în el, 79%, din acest punct de vedere, fiind la acelaşi nivel cu liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban. Pe ultimul loc în topul încrederii se află liderul USR Cătălin Drulă, cu 11%.

În ceea ce priveşte membrii Guvernului, Marcel Ciolacu este cel în care cei chestionaţi afirmă că au cea mai mare încredere, 27%, el fiind urmat de Sorin Grindeanu – 25%, Alexandru Rafila – 16%, Cătrălin Predoiu – 7%, Marcel Boloş – 5%, Ligia Deca – 4%.

Aproape o treime dintre cei chestionaţi  – 31% – consideră că cele mai importante alegeri din acest an sunt alegerile prezidenţiale, iar 26% consideră parlamentarele ca fiind cele mai importtante, 23% consideră că alegerile locale sunt importante, iar 14% consideră importante alegerile pentru PE.

61% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună despre Uniunea Europeană, în timp ce 33% au o părere proastă şi foarte proastă. De asemenea, 65% consideră că locul României este în UE, iar 25% cred că locul României este în afara UE.

Aderarea la Schengen, pe cale aeriană și maritimă, este privită mai degrabă ca un succes de către 55% dintre respondenți. Acest succes este atribuit Guvernului, într-un procent de 19%, Comisiei Europene și lui Marcel Ciolacu.

Sondajul a fost realizat față în față în perioada 8-22 ianuarie (deci a surprins și protestele fermierilor și transportatorilor), pe un eșantion de 1150 de respondenți. Are o eroare maximă de eșantionare, la un nivel
de încredere de 95%, de +/- 2,9%.

Articol susținut de PSD

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: