Skip to content
Politică

SONDAJ despre protestele #REZIST: se spulberă mitul lui Soros

shutterstock.com
" "

Citiți în cele ce urmează cum un SONDAJ despre protestele #REZIST spulberă mitul potrivit căruia omul de afaceri american George Soros s-ar fi aflat în spatele manifestațiilor de stradă împotriva PSD și a guvernului Sorin Grindeanu.

Un studiu IRES citat marți de DCnews.ro arată cum se poziționează românii față de evenimentele care au adus din nou România în atenția opiniei publice internaționale.

" "

Conform studiului IRES, notorietatea protestelor față de OUG 13 a fost foarte ridicată, 94 la sută dintre respondenți au auzit de aceste proteste.

Rugați să indice entitatea sau persoana care a stat la originea protestelor, o treime dintre cei chestionați au spus că acestea au fost spontane.

– 30 % – a fost o mobilizare spontană a cetățenilor;

– 16 % Klaus Iohannis;

–   8 % PSD;

–   6 % Liviu Dragnea;

–   5 % Guvernul Grindeanu;

 –  5 % Forțe din afara țării (Soros).

De asemenea, 9 din 10 respondenți au declarat că de protestele din stradă s-au informat de la televizor, cu precădere de către femei și cei cu educație scăzută, iar la peste o treime dintre respondenți sursa lor de informare a fost Facebook-ul.

Mai mult de 10 la sută dintre intervievați susțin că au participat și la alte proteste de stradă care au avut loc în România în trecut, proporțiile fiind mai ridicate în mediul urban și a respondenților cu studii superioare.

58% dintre subiecți cred că, în general, protestele de stradă nu au generat schimbări majore în țară, față de 41 la sută care cred contrariul, aceștia provenind din mediul urban, fiind tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani având educație superioară.

Protestele de stradă nu au determinat o schimbare majoră în ceea ce privește comportamentul de vot. Opt din zece intervievați susțin că nu și-au schimbat opțiunea de vot. Astfel, 80 la sută dintre respondenți spun că nu și-au modificat opțiunea de vot, pe când 18 la sută declară că au o altă opțiune, iar circa 2 la sută nu au dorit să răspundă.

O modificare ușoară în ceea ce privește opțiunea de vot s-a constatat în Transilvania și în Banat, aici existând un procent peste media celor care spun că și-au modificat opțiunile de vot.

Potrivit sondajului IRES, mai mult de jumătate dintre respondenți (53 la sută) sunt de părere că este un lucru bun că Guvernul Grindeanu nu a demisionat, cei mai mulți  dintre intervievați având vârsta de peste 65 de ani și cei cu educație scăzută. 35 la sută cred că a fost un lucru rău că Executivul a rămas în funcție, dintre aceștia, peste 43 la sută fiind tineri între 18 și 35 de ani, dintre aceștia, 41% având studii superioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *