Skip to content
Politică

SONDAJ devastator: Firea îl bate lejer pe Iohannis. Opoziția n-are nicio șansă

report.az

Cifre devastatoare au apărut marți în spațiul public, odată cu cel mai recent sondaj lansat pe piață cu privire la principalele personalități și partide politice ale momentului.

Astfel, potrivit unui sondaj Avangarde remis PSnews.ro, primarul general al Capitalei Gabriela Firea îl surclasează fără probleme pe președintele Klaus Iohannis, cu o favorabilitate de 59%, față de 47%, cât are șeful statului. Și în materie de defavorabilitate Firea stă mai bine decât Iohannis, cu un scor de 29%, în comparație cu cele 38 de procente ale politicianului de la Cotroceni. Între aceștia, a doua poziție a clasamentului este ocupată de către premierul Sorin Grindeanu, cu 48% „părere bună” și 30% „părere proastă” a respondenților.

Al patrulea om politic care beneficiază de un scor cu cifra 4 în față la favorabilitate este președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (44%), dar în cazul lui antipatia subiecților chestionați (46%) este mai puternică decât simpatia.

De altfel, Tăriceanu deschide seria de personalități în cazul cărora defavorabilitatea este mai pronunțată decât favorabilitatea, fiind urmat de către: Victor Ponta (49% versus 39%), Dacian Cioloș (48% vs 35), Traian Băsescu (de departe cel mai detestat, cu 65% „părere proastă” în comparație cu 22% „părere bună”), Nicușor Dan (42% vs 21%) și Raluca Turcan (46% vs 18%).

Revenind la Gabriela Firea și la Klaus Iohannis, trebuie să precizăm că edilul PSD îl depășește pe președinte cu 4 puncte procentuale (44% raportat la 40%) în materie de intenție de vot pentru prima funcție în stat.

În ceea ce privește partidele, actuala opoziție parlamentară, chiar dacă s-ar uni și chiar dacă ar coopta UDMR de partea ei (formațiune care susține Guvernul în Legislativ), tot nu ar reuși să detroneze coaliția PSD-ALDE. Astfel, PSD se bucură de 44% intenție de vot, ALDE de 8%, iar UDMR de 5%. Cealaltă tabără este dominată de către PNL (cu un scor de 24%), urmat la mare distanță de USR (12%) și PMP (3%).

Găsiți AICI sondajul original, efectuat de către Avangarde prin metoda CATI în perioada 3-12 mai, pe un eșantion probabilist și stratificat de 800 de persoane majore. „Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituţionalizată a României. Eroare maximă tolerată este de ±3,47%, pentru un interval de încredere de 95%”, mai precizează institutul condus de către sociologul Marius Pieleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *