SONDAJ: Doar 15% dintre bulgari cred că noul guvern își va încheia mandatul

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bulgarii cred că durata de viață a guvernului de la Sofia va fi scurtă. Doar 15% cred că actuala coaliție de guvernare, formată din partidul de centru-dreapta GERB, alianța anticorupție (PP-DB), condusă de Continuăm schimbarea și Bulgaria democratică, va rezista pentru perioada planificată de un an și jumătate. Acestea sunt concluziile unui sondaj național realizat de „Market Links” privind atitudinile politice din societate, prezentate de sociologul Dobromir Jivkov.

Numărul celor care cred că acest cabinet va rezista până la alegerile locale, preconizate pentru  octombrie, și cele ale celor indeciși sunt aproape egale, 28% – 29%. 18% cred că guvernul va rămâne în funcție doar cinci luni.

Potrivit lui Jivkov, este o veste bună faptul că nu există o schimbare majoră în ceea ce privește încrederea alegătorilor. Cu toate acestea, există o oarecare calmare a situației politice.

„Bineînțeles, există știri care schimbă în mod constant atitudinea cetățenilor bulgari într-o direcție sau alta. Dar, în general, crearea unui cabinet regulat duce la o anumită calmare [a situației]”, a subliniat el.

Potrivit datelor, guvernul a început cu o încredere scăzută – 22%.

„Noile cabinete trec de la 22 la 30%. […] Societatea reacționează la toate scandalurile și catastrofele instituționale, în special în domeniul justiției bulgare”, a explicat Jivkov rezultatele.

De asemenea, potrivit acestuia, nu s-a mai văzut niciodată un nivel atât de scăzut de încredere în procuratura bulgară. „Instanța suferă, de asemenea, de neîncredere generală. Adunarea Națională a început, de asemenea, cu un nivel foarte scăzut de încredere”, a adăugat el.

Opoziția politică, scandalurile, insultele, blocarea instanței au contribuit la încrederea scăzută a bulgarilor în Parlament.

„Președintele continuă să mențină încrederea, deși în perioadele sale bune avea o încredere de aproximativ 55%. Rolul său în puterea executivă, prin intermediul birourilor oficiale, scade această încredere și polarizează”, a comentat Dobromir Jivkov.

Președintele Rumen Radev și Boyko Borissov, fost premier și lider al partidului GERB, se remarcă mai mult decât ceilalți lideri politici ai diferitelor partide de guvernare, care au o încredere de aproximativ 15-16%.

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, rezultatele ar fi similare cu cele din 2 aprilie, care au marcat cea de-a cincea rundă prin care a trecut Bulgaria în decursul a numai 2 ani. Cu toate acestea, rezultatele nu se arată favorabile coaliției de guvernare.

Sursa: Novinite.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: