SONDAJ – Dreapta va avea un câștig major la alegerile europene din 2024

Partidele de dreapta și cele eurosceptice vor înregistra o creștere semnificativă la următoarele alegeri europene în detrimentul partidelor de centru, arată o analiză exclusivă a sondajelor realizată de divizia de cercetare și analiză a POLITICO.

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), de dreapta, ar deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European – la egalitate cu grupul centrist Renew – cu 89 de locuri.

Acest lucru ar reprezenta un câștig masiv de 23 de locuri față de alegerile din 2019 pentru ECR. Aceasta este o grupare uneori eurosceptică – din care face parte partidul naționalist polonez Lege și Justiție, aflat la guvernare -, cea mai mare parte a creșterii venind chiar din partea partidului de extremă dreapta Frații Italiei, al premierului italian Giorgia Meloni.

În mod similar, grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) ar obține câștiguri considerabile, câștigând 77 de locuri – o creștere de 15 locuri determinată de recenta ascensiune în sondaje a Alternativei pentru Germania (AfD).

Pendularea anticipată spre dreapta reflectă o tendință mai amplă în cadrul alegerilor naționale din Europa, unde alegătorii din țări precum Italia, Finlanda și Grecia au ridicat din ce în ce mai mult în slăvi partidele conservatoare și de dreapta dură.

Acestea fiind spuse, analiza POLITICO arată că Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, și-ar păstra locul în calitate de cel mai mare grup din Parlament, în ciuda unei pierderi preconizate de 12 locuri, ceea ce ar duce la un total de 165 de locuri.

Socialiștii și Democrații (S&D), de centru-stânga, ar avea nevoie să câștige două locuri pentru a-și păstra poziția de grup nr. 2 în Parlament, cu 145 de locuri. Renew ar scădea cu 12 locuri ajungând să egaleze ECR pe locul trei, arată analiza.

Prin urmare, marea coaliție tradițională formată din PPE, S&D și Renew, care se întinde de la centru-stânga la centru-dreapta, și-ar păstra majoritatea clară în fața unei potențiale noi alianțe de dreapta formată din PPE, ECR și Renew.

Cu toate acestea, recent, PPE și-a arătat disponibilitatea de a se asocia cu ECR, alăturându-se grupului pentru a se opune legislației Green Deal.

Cei mai mari perdanți ai alegerilor ar fi Verzii, care ar păstra doar 48 de locuri, o pierdere de 24 de locuri, în timp ce grupul Stânga ar câștiga 8 locuri, dar ar rămâne cel mai mic grup din Parlament, cu 45 de poziții.

Europenii se vor prezenta la urne în perioada 6-9 iunie anul viitor pentru a-i alege pe cei 705 eurodeputați care îi reprezintă la Bruxelles. Numărul europarlamentarilor ar urma să crească la 720 pentru alegerile din 2024, dar, întrucât modificările trebuie încă să fie aprobate oficial de Consiliul European și de Parlamentul însuși, estimările sondajelor se bazează în continuare pe un scenariu de 705 locuri.

Aceste proiecții privind numărul de locuri se bazează pe sondajele naționale de intenție de vot agregate în sondajul POLITICO, „Poll of Polls”, ținând cont de sistemul actual al fiecărei țări de alocare a locurilor în Parlament.

Autor: Nicolas Camut. Sursa: politico.eu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: