Skip to content
Societate

SONDAJ După 45 de ani de comunism, românii rămân socialiști: aproape 60% au opinii favorabile sau foarte favorabile față de politicile de stânga

Investopedia
" "

Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 1-7 mai, relevă că românii par să fie încă atașați de socialism. 35% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă socialismului și social-democrației, 23% foarte favorabilă, 21% mai degrabă nefavorabilă, 9% total nefavorabilă, 6% indiferentă.

 

 

În ce priveşte capitalismul şi creştin democraţia, 32% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă, 24% foarte favorabilă, 23% mai degrabă nefavorabilă, 7% total nefavorabilă, 6% indiferentă.

Cu toate acestea, doar la un singur parametru analizat în sondajul BCS respondenții sunt de părere că socialismul ajută mai mult: la „ajutorarea oamenilor săraci”, într-un raport de 43 la 25 față de capitalism.

Pe alte teme precum „Creșterea bunăstării generale a populației”, 35% dintre români dau întâietate capitalismului, și doar 33% socialismului. La fel la „Investițiile statului în infrastructură”, raportul e de 33% la 31% în favoarea capitalismului.

 

Detalii despre sondaj

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale. Au fost realizate în plus 155 interviuri românilor aflați în diaspora (10%).

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,7% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,7% și doar 5 vor da cifre cu erori mai mari. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe și ocupații.

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online și prin telefon persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

Persoanele intervievate domiciliază în 148 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat prin telefon (75%) și online (25%). Operatorii de interviu și coordonatorii BCS au trimis sms și mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje și care fuseseră selectați prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secții de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecție a participanților la cercetare. În diaspora și în anumite comunități în care sondajele prin telefon s-au desfășurat cu dificultate (de ex. în comunitatea maghiară, în rândul oamenilor cu studii elementare, în rândul agricultorilor, etc), sondajele s-au realizat online, un link cu chestionarul fiind postat pe câteva pagini de facebook și trimis pe mail sau sms unor oameni selectați aleator.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, Eugen Galitu și Călin Roșu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *