Skip to content
Europa Politică

SONDAJ: Europa tremură – partidele anti-UE cresc spectaculos în Parlamentul European. PSD câștigă alegerile

Ordinea.RO

Discursul anti-UE și suveran a prins deja rădăcini în Europa, iar la alegerile din luna mai va avea primele rezultate. Partidele cu discursul critic sunt aproape să obțină și primele rezultate, iar Eurobarometrul estimează, într-un sondaj publicat astăzi, că vor înregistra o creștere spectaculoasă în viitorul Parlament European (PE).

Cele mai mari pierderi, la alegerile europarlamentare din 2019, le-ar putea înregistra principalele două grupuri din PE: Social-Democrații (SD) de la 186 mandate la 135 (o scădere de 51 de deputați) și Partidul Popular European(PPE) de la 217 mandate la 183 (o scădere de 34 de deputați). Cu aceste rezultate, popularii și social-democrații nu vor avea majoritatea parlamentară după alegeri.

Această scădere ar putea fi explicată prin faptul că noul PE va avea un număr mai mic de mandate (de la 751 la 705) după Brexit, însă partidele care în ultimii ani au criticat UE, înregistrează o creștere spectaculoasă și ar putea strânge, potrivit Eurobarometru, 153 de mandate, depășindu-i pe social-democrați și apropiindu-se amenințător e PPE. Momentan, aceste partide sunt divizate în mai multe grupuri, dar cu siguranță Matteo Salvini va profita de acest avantaj și va încerca să le unească și astfel să le sporească influența în Europa.

Anti-UE aduce voturi

Grupul Europa Națiunilor și Libertăților (din care face parte partidul italian Lega, afirmat pe scena internațională cu numeroase critici la adresa UE, și Frontul Național condus de Le Pen), ar putea crește de la 37 de mandate la 59, după alegerile din acest an. Grupul Europa Libertății ar obține cu 2 mandate mai mult, ajungând la 43 de la 41, în condițiile în care grupul pierde Partidul pentru Independeță din Marea Britanie, care va părăsi Parlamentul European în urma Brexit-ului. Situație identică și în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (unde regăsim partidul polonez Lege și Justiției, cu poziționare anti-UE) care va înregistra un declin după ce britanicii de la Tories vor părăsi și ei Parlamentul European. Grupul Conservatorilor ar scădea la 51 de mandate, spre deosebire de cele 75 deținute în prezent.   

În această situație, dacă partidele cu viziune anti-UE și-ar forma un grup în PE, ar deveni a doua forță politică în Europa după Partidul Popular și ar putea negocia viitoarea majoritate parlamentară. Trebuie să ne așteptăm la modificări în grupurile din PE după Brexit, deoarece partidele au nevoie să restabilească alianțe și să-și reorganizeze agenda.

Celelalte grupuri din PE

ALDE va înregistra o scădere după alegerile din mai, ajungând la 68 de mandate, spre deosebire de 75 în acest moment. Rezultatul ALDE depinde și de rezultatul En Marche, partidul președintelui francez Macron. Însă există șanse foarte mici ca En Marche să reușească să ofere un impact puternic grupului ALDE, în condițiile în care președintele francez se confruntă cu numeroase proteste. Ținând cont că SD și PPE nu vor putea forma singure majoritatea parlamentară, cel mai probabil vor negocia cu ALDE.

Grupul verzilor ar scădea la 45 de mandate, în loc de 52 cât are în prezent. Rămâne un număr de 58 de eurodeputați care vor intra în PE cu partide noi, neafiliate, și trebuie urmărit spre ce direcție se vor îndrepta. Grupul Stânga Unită Europeană ar strânge doar 46 de eurodeputați, spredeosebire de 52 în acest moment.

România

Nu sunt vești deloc bune pentru primele 3 partide din România. PSD, PNL și ALDE au motive de îngrijorare, deoarece scăderea din sondaje arată că există o tendință de vot pentru partidele cu un mesaj anti-UE sau pentru noile partide care promit reforma în Europa și exploatează temerile cetățenilor.

PSD rămâne pe prima poziție cu 26,5% din voturi, urmat de PNL cu 23%, Pro România 9,6%, USR 9,2%, ALDE 9%, PLUS 6,8%, PMP 5,6%, UMDR 5,2%.

USR+PLUS și Pro România sunt două partide care intră pe scena politică și calcă pe cărările deja bătătorite, neavând curajul să se aventureze spre alte doctrine și să obțină voturi de la cei nemulțumiți de actuala conducere a Uniunii Europene. USR+PLUS se vor îndrepta probabil spre ALDE, iar Pro România va merge spre Social-Democrați, dar vor alege două grupuri care începe să piardă teren în Parlamentul European, în timp ce criticii Uniunii adună voturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *