Sondaj INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un candidat naționalist pentru funcția de președinte

Sursa foto: Youtube

Aproape 70% dintre respondenții unui sondaj al INSCOP Research susțin că ar vota pentru un candidat sau un partid naționalist, în cursa pentru prezidențiale.

La întrebarea privind votarea unui candidat sau a unui partid naționalist, pe lângă cele 69,1 din procente de susținere a acestui tip de candidat/formațiune (față de 65,7% în ianuarie 2022), 27,3% nu ar vota (față de 32,8% în ianuarie 2022), iar 3,6% nu răspund.

Pe de altă parte, la întrebarea referitoare la cazul în care un astfel de partid sau candidat ar propune măsuri și politici care ar putea determina ieșirea României din Uniunea Europeană, din bazinul celor 69,1% care ar susține un partid/candidat naționalist, 61,6% nu l-ar mai vota, în timp ce 33,1% l-ar vota în continuare, iar 5,3% nu răspuns sau nu știu.

Românii nu susțin apropierea de Rusia

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac a precizat că datele din sondaj arată o evoluție a societății românești și că în prezent tot ceea ce vedem cu clasamentele de candidați au o „valoare zero”, iar înțelegerea trebuie să fie mai ales a contextului și temelor.

Aproape patru cincimi dintre românii chestionați nu susțin un candidat sau partid naționalist care vrea o apropiere de Rusia.

Prin urmare, la întrebarea: „În cazul în care un astfel de partid sau candidat ar propune o apropiere a României de Rusia , dvs. ați vota în continuare pentru un asemenea partid sau candidat?”, 81% nu l-ar mai vota (față de 68,4% în ianuarie 2022), în timp ce 16% tot l-ar vota (față de 26% în ianuarie 2022), iar 3% nu știu/nu răspund.

Cu privire ce țară sau organizație ar susține cel mai mult acțiuni de propagandă, ar dezinforma sau răspândi știri false în România, 45,% dintre cei care au răspuns au indicat Rusia, 11,8% China, în timp ce 5,8% Statele Unite, 3,6% UE, iar 2,8% Ucraina. Aceasta a fost una dintre întrebările deschise, adică nu au fost oferite variante de răspuns.

Datele au fost culese în perioada 16 -23 decembrie 2024.Metoda de cercetare: anchetă sociologică prin intermediul chestionarului Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: