SONDAJ Geoană, urmat de Ciolacu și Șoșoacă în intențiile de vot la prezidențiale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023 a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include drept potențiali candidați doar liderii principalelor partide politice, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice în calitate de candidați, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici. Pe măsură ce ne vom apropia de momentul alegerilor prezidențiale și se va înmulți numărul de candidați potențiali, lista persoanelor testate în aceste cercetări sociologice se va modifica în mod corespunzător. Comparativ cu luna septembrie, observăm ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează cu scăderea intenției de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt.”

Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 13% dintre români au ales 1, 1.7% au ales 2, 1.6% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.2% au ales 5, 2.1% au ales 6, 2.9% au ales 7. 7% indică 8, 6% – 9 și 57.6% – 10. 0.7% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 1)
În primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potențiali candidați: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.1% din total eșantion), 26.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent) (față de 25.3% în septembrie 2023), 20.8% pentru Marcel Ciolacu (PSD) (față de 19.5% în septembrie 2023), 14.4% pentru Diana Șoșoacă (SOS) (față de 10.1% în septembrie 2023) și 14% pentru George Simion (AUR) (față de 18.7% în septembrie 2023). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători (față de 11.2% în septembrie 2023), iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% (față de 5.6% în septembrie 2023). Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 3.9% dinte votanți (față de 4.1% în septembrie 2023), iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4% (față de 2.7% în septembrie 2023). 1.9% spun că ar vota alt candidat (față de 2.8% în septembrie 2023).

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 2)
În scenariul al doilea, lista a inclus următorii potențiali candidați: Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (76.4% din total eșantion), 27.4% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19.1% pentru Diana Șoșoacă (SOS) și 18% pentru George Simion (AUR). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 14.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) 7.1%. Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 6.7% dinte votanți, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 4.9% spun că ar vota alt candidat.

––––––––––––––––––––––––––––––––-
INSCOP RESEARCH (www.inscop.ro) este o companie privată de cercetări sociale și marketing înființată în 2013. Specialiștii INSCOP Research au împreună o experiență de peste douăzeci de ani în activitățile de cercetare sociologică, comunicare publică, științe politice și activități academice. Astăzi, INSCOP Research este una dintre cele mai active și mai respectate instituții de cercetare a opiniei publice din România, o companie cu standarde etice riguroase, apreciată pentru calitatea și imparțialitatea produselor sale. Studiile realizate de INSCOP Research sunt citate în mii de articole în presa românească și internațională, în rapoarte oficiale naționale și internaționale, în evaluări de specialitate ale unor think-tank-uri românești și internaționale prestigioase sau în publicații academice. INSCOP Research oferă o gamă largă de servicii cantitative și calitative, analize statistice pentru clienți corporate, instituții internaționale sau organizații politice. Produsele INSCOP Research au la bază metodologii riguroase, echipe experimentate de culegere a datelor pe teren, telefonic sau online și experți  specializați în analiza complexă a datelor. INSCOP Research colaborează cu parteneri interni și internaționali cu reputație și competență demonstrate care asigură un înalt grad de acuratețe a rezultatelor cercetărilor. INSCOP Research și  Bullfinch Group din SUA au încheiat un parteneriat de colaborare prin intermediul căruia își oferă sprijin reciproc în efectuarea de studii sociologice în România, în alte țări din regiune și în Statele Unite ale Americii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: