Sondaj INSCOP – Peste 50% dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială

Sursă foto: Facebook / INSCOP Research

Mai mult de jumătate dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială în care preşedintele ales de cetăţeni prin vot să aibă puteri mai mari decât în prezent, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Ideea republicii parlamentare, în care preşedintele să fie ales de membrii Parlamentului, este susţinută de numai 13,3% dintre cei chestionaţi.

55.9% dintre cei intervievaţi ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială în care preşedintele ales prin votul cetăţenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent, 41.1% îşi exprimă dezacordul, iar 3% nu ştiu sau nu răspund. România este republică semi-prezidenţială, întrebarea vizând menţinerea acestui statut, dar o creştere a prerogativelor prezidenţiale.

Ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidenţială în care preşedintele ales prin votul cetăţenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din rural sau din urbanul mic. Se opun transformării României într-o republică semi-prezidenţială în care preşedintele ales prin votul cetăţenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanţii ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: