Skip to content
Politică Video

Sondaj INSCOP şi The Polling Company. Dan Dungaciu, concluzii îngrijorătoare: Clasa politică a ratat Centenarul! EXCLUSIV

psnews.ro
" "

Profesorul universitar Dan Dungaciu a fost cel mai recent invitat al ediției video ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia au fost discutate cele mai stringente aspecte ale momentului.

Concret: directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române a vorbit, pe larg, despre studiul sociologic „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei în România şi SUA”, ce are la bază două sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research (România) şi The Polling Company (Statele Unite), și care a fost prezentat în cadrul unui eveniment ce a avut loc, marți, 20 noiembrie, la București.

" "
" "

Facem precizarea că sondajele au fost realizate în România, în perioada 12 – 23 octombrie 2018, iar în SUA, în perioada 19 – 22 octombrie 2018.

Acest eveniment, care cuprinde două sondaje de opinie, a lucrat în SUA cu o companie care a lucrat cu Partidul Republican și cu președintele Donald Trump în 2016.  Această companie i-a asigurat lui Donald Trump inclusiv președinția, l-a ajutat foarte mult să câștige alegerile. (…) Vorbim despre un eșantion în SUA, pentru prima dată în istorie, care este aplicat pe un chestionar realizat în colaborare cu România. Este un chestionar care cuprinde cam 80% întrebări identice, aplicate și americanilor și românilor, și 20% diferențe, întrebări aplicate doar românilor și doar americanilor. (…) Sperăm să facem și anul viitor la Washington o astfel de prezentare precum cea pe care am făcut-o aici la București”, a declarat Dan Dungaciu, la Puterea Știrilor.

În acest context, profesorul universitar a atras atenția că actuala clasa politică a României este cea care ”a ratat Centenarul”.

”Ideea de bază a fost să îl așezăm sub egida Centenarului, nu pentru motive artificiale sau pentru că se poartă Centenarul, ci pentru că, chiar dacă ne aducem aminte mai puțin, americanii au avut un rol esențial în crearea statului național român, în forma lui de după Războiul I Mondial. (…) Dacă s-ar fi făcut în 2018 măcar o statuie a lui Woodrow Wilson în România, să fie un prinos de recunoștință pentru statul american și pentru președintele care a făcut posibilă statalitatea în forma ei extinsă a României, poate clasa politică ar fi reușit să treacă peste Centenar, cel puțin cu o notă de trecere. Așa, cred că această clasă politică va rămâne în istorie ca o clasă politică ce a ratat Centenarul. Dacă este vreun atribut acestei clase politice, este că în 2018 a ratat Centenarul cu tot ce înseamnă el”, a suținut Dungaciu.

Nu în ultimul rând, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române a prezentat o parte din concluziile studiului mai sus menționat, care denotă o atitudine extrem de negativă a românilor atunci când vine vorba de societatea românească. Concret: Dungaciu a subliniat că, potrivit rezultatelor, românii nu văd o direcție de dezvoltare pentru țara noastră iar implicarea politică este undeva la 21%.

Am vrut să stârnim o discuție, care ar trebui să fie una foarte relevantă pentru că datele din sondaj ne-au arătat două societăți extrem de diferite la nivelul angajamentului lor relativ la propria societate. Americanii sunt interesați de societatea lor, se luptă pentru societatea lor, se angajează în dispute în societatea lor, în schimb ce societatea românească, astăzi, este o societate care diferă radical de societate americană. Este o societate care este preocupată de propria bunăstare relativă, nu are angajamente politice, își gândește viitorul nu în relație cu această societate, ci cu alte geografii, are o impresie proastă despre cum arată lumea românească și direcția în care merge ea. Pe de altă parte, are o relativă prosperitate pe care și-o exhibă. Peste 60% din populația României consideră situația economică a familiei una bună și foarte bună. Românii simt că au o relativă prosperitate în condițiile în care 57% cred că România merge într-o direcție greșită, cam tot atâția cred că economia românească merge prost. 57% cred că situația economică este bună, 4 % cred că foarte bună. E o mică contradicție aici. Nu văd o direcție de dezvoltare pentru România, iar implicarea politică este undeva la 21%. La americanii este peste 50%.  Acesta este profilul unei populații pe care nu o mai interesează propria societate”, a conchis acesta.

Vedeți mai jos materialul video de la început și până la momentul 8:02

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *