Sondaj INSCOP: un milion de tineri votează pentru prima dată

INSCOP Research
Sursa foto: Facebook / INSCOP Research

65% dintre ei consideră că pot reprezenta o forță decisivă la alegerile de pe 9 iunie

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova a comandat recent un sondaj realizat de INSCOP, care relevă că tinerii români cred că au potențialul de a deveni un factor decisiv la alegerile de pe 9 iunie. Cu un procent semnificativ de tineri hotărâți să-și exercite dreptul de vot, viitorul politic al României ar putea fi influențat major de această generație dinamică și determinată.

1 milion de tineri la primul vot. Tinerii conștientizează puterea lor electorală

Studiul, efectuat telefonic în perioada 18-28 mai 2024 pe un eșantion reprezentativ de respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, evidențiază că 65% dintre tinerii intervievați consideră că ei reprezintă o forță care va defini rezultatul alegerilor. Deși 35% dintre respondenți sunt sceptici în privința participării tinerilor la vot, datele arată o tendință încurajatoare spre o participare crescută.

Intenția și motivația de vot

58% dintre tinerii chestionați sunt foarte siguri că vor participa la alegeri, în timp ce 34% sunt indeciși și doar 8% afirmă cu certitudine că nu vor vota. Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorința de a influența politicile europene (41%) și apărarea democrației împotriva extremismului (8%). Aceeași ierarhie se păstrează și când tinerii sunt întrebați despre al doilea motiv pentru a veni la vot.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: