Skip to content
Politică

SONDAJ Iohannis, prăbușire dramatică în sondaje. Cine crește în ochii românilor?

Scăderea drastică în sondaje a președintelui României, Klaus Iohannis, cu un procent care ar trebui să dea de gândit echipei de la Cotroceni, pare să fie tot mai vizibilă în sondaje.

Astfel, scandalurile în care a fost implicat de-alungul timpului, i-au adus prăbușirea dramatică în sondaje președintelui.

Mai mult, deşi se menţine în continuare pe prima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice, Klaus Iohannis înregistrează o scădere semnificativă a capitalului de încredere de care beneficiază din partea românilor, arată sociologii INSCOP Research.
Totodată, Klaus Iohannis este urmat în clasament de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care înregistrează o scădere la capitolul încredere, de la 40,4% în noiembrie 2015, la 36,1% în luna martie a acestui an, o scădere ce poate fi pusă în contextul discuţiilor despre Legea dării în plată, unde liderul BNR a luat partea băncilor, nu a datornicilor, informează Adevărul.ro

Nici premierul Dacian Cioloș nu se află departe de primele locuri. Astfel, Premierul Dacian Cioloş se situează pe poziţia a treia cu 30,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 32,6% în noiembrie 2015). O uşoară scădere, ce poată fi tradusă ca prim semn al erodării de care nu scapă niciun premier. Pe locul al patrulea în topul încrederii se află George Maior, cu 27,3% încredere multă şi foarte multă (faţă de 29,8% în noiembrie 2015), dar în condiţiile unei notorităţi mai scăzute.

Mai mult, 17,1% din respondenţi declară că nu îl cunosc pe actualul ambasador al României în SUA. George Maior este urmat de Victor Ponta, care înregistrează o uşoară creştere a capitalului său de încredere de la 20,2% în noiembrie 2015, la 23,3% în luna martie.

Însă, pe poziţia a şasea se situează fostul partener de guvernare al lui Victor Ponta, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 22% încredere multă şi foarte multă (faţă de 21,4% în noiembrie 2015). Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a ajuns la cota 20,1% (faţă de 21,8% în noiembrie 2015), iar vicepremierul Vasile Dâncu are 17,1% (17,3% în noiembrie). În cazul lui Vasile Dâncu, 25,2% din cei chestionaţi declară că nu îl cunosc. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este urmat de Alina Gorghiu cu 16,7% (18,6% în noiembrie 2015), 10,6% din respondenţi declarând că nu o cunosc pe copreşedinta PNL.

În ceea ce privește încrederea oamenilor în candidații la Primăria Capitalei, tot mai vizibilă este încrederea față de Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei (inclusă pentru prima dată în lista măsurată de INSCOP), aceasta ocupă poziţia a şaptea în topul încrederii în personalităţile publice, cu 21,1% încredere multă şi foarte multă. Astfel, Firea stă cel mai bine dintre toţi candidaţii pentrtu Bucureşti.

În Nicuşor Dan – inclus, de asemenea, pentru prima dată în măsurătoarea sociologică – doar 7,7% din români au încredere, însă candidatul USB suferă la capitolul notorietate: 50,4% din respondenţi afirmă că nu ştiu cine e Nicuşor Dan.

Mai mult,  trebuie ţinut seamă că Nicuşor Dan îşi face mai degrabă o campanie locală, în Bucureşti,  fapt care afectează o măsurătoare făcută la nivel naţional. Liderul PMP Traian Băsescu, care, potrivit unor surse politice, va intra şi el în lupta pentru Primăria Capitalei,  se bucură de încredere multă şi foarte multă din partea a 15,4% din români (faţă de 16,3% în noiembrie 2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *