Skip to content
Politică

Sondaj IRES: românii încrezători în UE, dar nu speră la Spațiul Schengen

Ordinea.RO

Majoritatea românilor privește cu optimism și încredere preluarea președinției Consiliului European, dar și statutul de membru al Uniunii, conform unor date publicate de IRES.

Astfel, încrederea românilor în Uniunea Europeană este peste media europeană, 8 din 10 români văd cu ochi buni apartenența României la comunitatea europeană și doar 1 din 10 români nu vede cu ochi buni preluarea președinției de către România.

" "

Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 32% declară că nu știu despre acest lucru. 6 din 10 români informați despre deținerea de către România a Președinției Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului țării noastre este de 6 luni. Trei sferturi dintre participanții la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deținut, în trecut, Președinția Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionați cred că țara noastră a mai deținut acest mandat, conform sondajului IRES.

Românii nu speră, însă, la Schengen 

Respondenții sondajului s-au declarat sceptici cu privire la aderarea țării noastre la spațiul Schengen, un lucru care ar îmbunătăți nivelul de trai și ar duce la scăderea prețurilor multor produse de proveniență europeană.

Aproape 2 treimi dintre respondenți cred că șansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, în anul 2019, sunt mici și foarte mici. Aproape un sfert dintre cei chestionați evaluează aceste șanse ca fiind mari și doar 6% ca fiind foarte mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *