Skip to content
Politică

SONDAJ Mircea Geoană, marele favorit la alegerile prezidențiale. Ce șanse au Ciolacu, Ciucă sau Simion

ziuaconstanta.ro

Potrivit datelor unui sondaj realizat de Atlas Intel, Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024 în orice scenariu. El ar ajunge în turul 2 al alegerilor indiferent cine sunt ceilalți contracandidați și ar câștiga. În schimb, dacă nu participă la scrutin, prima șansă i-ar reveni Laurei Kovesi, șefa Parchetului European, care l-ar învinge pe Marcel Ciolacu.

Singura șansă a actualului lider PSD de a ajunge la Palatul Cotroceni este să se confrunte în turul 2 cu Nicolae Ciucă sau cu George Simion. În cazul alegerilor parlamentare, sondajul situează pe primul loc PSD, urmat de AUR, PNL, USR și UDMR.

Trei scenarii pentru alegerile prezidențiale

Casa de sondare AtlasIntel a ales trei scenarii privind candidatul PSD. Primul este situația în care social-democrații l-ar avea drept candidat pe actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar scenariul 2 este cel cu Marcel Ciolacu candidat. În fine, în ultima variantă atât Geoană, cât și Ciolacu s-ar înscrie în cursa pentru președinția României în 2004. O constantă a celor trei scenarii este candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kövesi.

În scenariul 1, în turul II al alegerilor prezidențiale ar intra Geoană și Kövesi, aceștia obținând 22,6%, respectiv 16,4%. Cei doi ar fi urmați de George Simion – 10,6%, Cătălin Drulă – 8%, Diana Șoșoacă – 6,1%, iar potențialul candidat al PNL, Nicolae Ciucă, ar obține 4,9%. Procentajul cumulat al indecișilor și al celor care și-ar anula votul ar fi de circa 20%.

sondaj1-prezidentiale
Sursă: AtlasIntel

 

Social-democrații ar fi reprezentați în turul II și dacă Marcel Ciolacu ar fi candidatul lor, însă în acest caz acesta ar fi depășit de Kövesi.

sondaj2-prezidențiale
Sursă: AtlasIntel

În scenariul III, în care vor candida atât Geoană, cât și Ciolacu, Kövesi ar intra în turul II tot de pe prima poziție, urmată de Geoană. În această variantă, președintele PSD ar obține doar 6,2%, fiind depășit chiar și de către liderul AUR, George Simion, cu 9,7%.

sondaj3-prezidentiale

Pentru turul II, lucrurile se complică în funcție de cine ar fi cei doi candidați. Cercetătorii de la Atlas au luat în calcul chiar și varianta ca președintele AUR, George Simion, să intre în marea finală, însă acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care nu ar candida senatorul Diana Șoșoacă. Candidatul probabil al PNL, Nicolae Ciucă, nu este cotat suficient în niciunul dintre trei scenarii pentru a avea șanse să acceadă în turul II.

Posibilii candidați ai PSD, Mircea Geoană și Marcel Ciolacu sunt evaluați fiecare în funcție de șansele de succes pe care le-ar avea cu patru posibili adversari: Nicolae Ciucă, George Simion, Emil Boc și Laura Codruța Kövesi. Geoană ar învinge în toate cele patru cazuri, în timp Ciolacu ar câștiga doar în fața lui Simion și a lui Ciucă. Trebuie însă precizat că proporția de non-răspunsuri crește când este vorba de turul II.

sondaj4-prezidentiale

Date despre sondaj

Sondajul Atlas Intel a fost realizat în perioada 27-30 ianuarie, pe un eșantion de 2.000 de oameni, cu o marjă de eroare de +/- 2% și un nivel de încredere de 95%.

Atlas Intel este un institut de sondaje din Brazilia, „cea mai precisă companie de sondare a opiniei publice în alegerile prezidențiale din 2022 și în alegerile locale din 2020”, potrivit propriei prezentări.  De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2020 în SUA, Atlas Intel a fost „cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal, cât și în statele cheie care au definit numărul de electori în Colegiul Electoral”. Institutul a mai realizat măsurători la alegeri în Argentina, Chile, Columbia și este singura companie de sondare a opiniei publice pe canal exclusiv digital cu nota „A” în clasamentul FiveThirtyEight, potrivit prezentării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *