Skip to content
Politică

SONDAJ Parlamentarii, dezastruoși la notorietate și la încredere

report.az

Parlamentarii continuă să stea dezastruos la capitolele „notorietate” și „încredere” – cel puțin asta reiese din cel mai recent sondaj realizat de către IRES.

Potrivit cercetării realizate pentru Digi24, cei mai mulți români nu sunt interesați de politică și nu sunt la curent cu activitatea Parlamentului.

" "

Astfel, foarte mult interesați de politică sunt doar 13% dintre respondenţi, destul de mult – 19%, nu prea mult – 39%, deloc – 28%.

La întrebarea „În ce măsură sunteți informat despre activitatea Parlamentului României?”, 7% spun că în foarte mare măsură. În mare măsură spun 26% dintre cei chestionaţi, în mică măsură – 36% dintre respondenţi, iar în foarte mică măsură – 30% din cei chestionaţi.

De altfel, potrivit sondajului, românii nu au nici încredere în Parlament. Doar 10% dintre români spun că au încredere în Legislativ. În partide politice aproape la fel de puţină încredere: 11%. 27% dintre respondenţi spun că au încredere în Consiliul Judeţean sau, în cazul bucureştenilor, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. De mai multă încredere beneficiază Consiliul local: 32 de procente. Iar cea mai mare încredere o au românii în Primărie: de 41% dintre cei chestionaţi.

În actualul Parlament, avem senatori şi deputaţi care, în patru ani de mandat, nu au luat cuvântul nici măcar o dată. Sunt senatori sau deputaţi pe care nu îi cunoaşte nimeni. Sunt un fel de aleşi invizibili, dar care pot conta decisiv la votul unei legi cruciale. Întrebarea sociologilor: „Cunoaşteţi numele unui parlamentar care vă reprezintă în actualul Parlament?”

Răspunsurile primite: Nu cunosc niciun parlamentar care mă reprezintă – au răspuns cei mai mulţi: 71% dintre respondenţi. Da au răspuns doar 28%. 1% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Cum își aleg românii parlamentarii? Cei mai mulți (38%) spun că ţin cont de omul care candidează. 21% dintre cei chestionaţi spun că cel mai important lucru este susţinerea primarului pentru candidaţi. Programul de guvernare al partidului este esenţial pentru 20% dintre respondenţi. 11% ţin cont în primul rând de partidul din care fac parte candidatii. Campania electorală este decisvă pentru doar 3 procente dintre cei chestionaţi. Nu știu care este cel mai important lucru când votează la alegeri 4%, iar 3% nu răspund.

Sondajul IRES comandat de postul de televiziune citat a fost realizat în perioada 1-2 noiembrie 2016, pe un eşantion de 1.224 de persoane. Sondajul a fost realizat prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +/-2,8%.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *