Sondaj: Prețurile locuințelor rămân constante

Sursă foto: Pixabay

Prețurile locuințelor rămân constante. Majoritatea băncilor susțin că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T4 2023, iar perspective în trimestrul 1 (T1 2024) sunt de menținere a acestor prețuri, scrie economica.net. Băncile au raportat în ultimul sondaj BNR menținerea standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, precum și pentru creditele imobiliare.

Ultimul sondaj BNR arată că majoritatea băncilor susțin că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T4 2023, doar 6,8% dintre bănci indicând o scădere într-o anumită măsură. Perspectivele privind piața imobiliară din T1 2024 sunt de menținere a prețului mediu, conform a 66,2 la sută dintre respondenți, 21,5 la sută estimând un preț mai mic, iar 12,3% un preț în creștere.

Creștere pentru credite destinate cumpărării de locuințe și terenuri

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a avut o creștere importantă (30 la sută procent net). De asemenea, instituțiile respondente se așteaptă la continuarea tendinței în trimestrul următor, însă într-o măsură mai redusă.

Pentru T4 2023, băncile au raportat menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, precum și pentru creditele imobiliare. În cazul creditelor de consum a fost raportată o ușoară relaxare a standardelor de creditare, pe fondul creșterii bonității clienților, arată sondajul BNR.

În ceea ce privește T1 2024, similar evoluțiilor din T4 2023, instituțiile de credit anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare pentru creditele acordate companiilor și pentru cele imobiliare acordate populației, în timp ce pentru cele pentru consum este așteptată o ușoară înăsprire.

Instituțiile de credit au indicat creșterea cererii de credite din partea companiilor nefinanciare. În cazul populației, evoluțiile consemnate au fost mixte. În timp ce în cazul creditelor imobiliare a fost raportată o creștere a cererii, pentru cele de consum cererea s-a diminuat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: