Skip to content
Politică

SONDAJ Procentaje incredibile. Refugiații, o problemă pentru români?

În contextul crizei din ce in ce mai accentuate a refugiaților care afectează întreaga Europă ponderea românilor care nu sunt de acord cu stabilirea refugiaţilor sau a imigranţilor în România, respectiv în localitatea în care trăiesc a crescut semnificativ în luna martie a acestui an în comparaţie cu toamna anului trecut, potrivit adevarul.ro.

Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“ în perioada 21-28 martie 2016, pe un eşantion de 1.063 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Eroarea maximă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Astfel, potrivit sondajului comandat de „Adevărul“, 84,6% dintre respondenţi au afirmat că nu sunt de acord ca refugiaţii sau imigranţii să se stabilească în România, un procent în creştere faţă de noiembrie (80,2%), respectiv septembrie 2015 (65,3%).

Doar 11% dintre cei chestionaţi s-au declarat de acord cu o asemenea perspectivă (faţă de 16,1% în noiembrie, respectiv 26,5% în septembrie 2015). Procentul celor care au afirmat că nu ştiu sau că nu răspund a fost de 4,3%.

Totodată, 88,3% dintre cei chestionaţi au afirmat că nu sunt de acord ca refugiaţii sau imigranţii să fie găzduiţi în localitatea în care trăiesc ei. Această opinie era împărtăşită de 81,9% în luna noiembrie a anului trecut, respectiv de 67,1% în septembrie 2015. Şi în acest caz s-a înregistrat un procent relativ scăzut de nonrăspunsuri (3,9%).

Totodată, datele au fost culese la scurt timp după atentatele de la Bruxelles din 22 martie şi pe fondul discuţiilor tot mai aprinse cu privire la presupusa legatură dintre terorism şi valurile recente de imigranţi.

De asemenea, provocările cu care Uniunea Europeană se confruntă în gestionarea crizei refugiaţilor şi intensificarea mesajelor antiimigraţie atât la nivel european, cât şi naţional au alimentat, cel mai probabil, dezacordul românilor faţă de stabilirea refugiaţilor în ţară, respectiv în localitatea în care trăiesc, menţionează INSCOP Research.

627x0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *