Skip to content
Republica Moldova

SONDAJ R. Moldova: Maia Sandu și PAS, pe primele locuri în intenţiile de vot. 75% consideră relația cu România „bună” și „foarte bună”

Inquam Photos / George Călin

Conform unui sondaj realizat de CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice (IPP) și citat de Europa Liberă, Maia Sandu și partidul său, PAS, se află pe primele locuri în intențiile de vot, pe fondul unei scăderi rapide însă a încrederii în partidele politice.

Cei care au participat la sondaj au creditat-o pe președinta Maia Sandu (20%) cu cea mai mare rată a încrederii, ea fiind urmată de ex-președintele pro-rus Igor Dodon (9,4%) și fugarul Ilan Șor. Conform aceloraşi date ale sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar câștiga scrutinul, potrivit sondajului.

În cazul unor alegeri parlamentare, 24,6% dintre respondenți au spus că vor opta pentru actualul partid de guvernământ PAS. Partidele de opoziție pro-ruse: socialiștii, Partidul Șor și comuniștii ar avea însă, împreună, peste 30% din voturi. Rata indecișilor este de peste 14%, indice considerat de sociologi ca fiind ridicat.

Analistul politic Nicolae Negru a spus la Europa Liberă că ceea ce nu a scos în evidență sondajul este bazinul electoral al PAS din diaspora:

Mai trebuie de luat în considerare faptul că aceste sondaje nu iau în calcul opiniile cetățenilor care muncesc peste hotarele RM. Ei aduc un aport substanțial, să spunem așa, pentru soliditatea, pentru existența PAS. (…) Ultimele alegeri asta au demonstrat”, spune analistul.

Sondajul a mai scos în evidență și faptul că populația nu are încrede în partide, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziție. Circa 65% spun ca nu au încredere în PAS, dar nici în PSRM. Cota de neîncredere crește la peste 70% și când este vorba de comuniști sau Partidul Șor.

Sondajul mai arată că moldovenii consideră ca fiind bune și foarte bune relațiile R. Moldova cu organizații ca NATO (52%) și cu țări ca România (circa 75%), SUA (63,7%) și Ucraina (70%), dar și un nivel de simpatie scăzut față de Rusia (20,4%).

Circa 45% dintre moldoveni, potrivit sondajului, consideră că statutul de neutralitate poate proteja Republica Moldova de o agresiune, dar cam tot atâția au negat asta. În proporție de 54,5%, moldovenii nu ar susține aderarea țării lor la NATO. Solicitați să dea o apreciere evenimentelor din Ucraina, 38,3 la sută au spus că este vorba de o invazie nejustificată a Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *