Skip to content
Politică

SONDAJ Rareș Bogdan și Mircea Hava, primele nume în topul preferințelor românilor la alegerile europarlamentare

Ordinea.RO

Ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, vine cu cifre surprinzătoare. Astfel, confruntați cu întrebarea ”dacă partidele politice vor pune primii pe listele de candidați pe următorii lideri politici, dvs. cu ce partid veți vota la alegerile europarlamentare?”, respondenți au clasat pe primul loc în topul preferințelor cea mai mare formațiunea politică de opoziție din România: Partidul Național Liberal (Rareș Bogdan și Mircea Hava, locul 1 și 3 pe lista PNL la europarlamentare), 29.8%.

Pe locul 2 în topul preferințelor este PSD(actualul ministru al Fonduriolor Europene și cea care deschide lista partidului la alegerile europarlamenatre, Rovana Plumb, și actualul ministru de Interne, Carmen Dan). Concret 26.5% dintre cei care au răspuns au susținut că ar vota PSD la europarlamentare în măsura în care partidul ar deschide lista cu cele două nume mai sus menționate.

Locul 3 este ocupat de alianța Alianța 2020 USR-PLUS. Respondenții au susținut că vor vota în proporție de 10.8% cu alianța nou formată, în măsura în care aceasta ar deschide lista la europarlamentare cu Dacian Cioloș și Cristian Ghinea.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și
regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută
de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în
cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *