Skip to content
Societate

SONDAJ Răsturnare de situație: doar 11% dintre români își mai doresc unirea cu R.Moldova, în contextul războiului din Ucraina

FOTO: AGORA.MD

Doar 11% dintre români mai vor unirea cu Republica Moldova, 33% sunt ferm împotriva unirii, iar 42% consideră că acum nu este momentul potrivit, arată un sondaj realizat de Avangarde în perioada 20-22 martie.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (inteviuri telefonice) în perioada 20-22 martie 2022 de Institutul Avangarde.

„Dacă aș fi politician moldovean, aș declara azi că vreau unirea cu România”

În contextul tensiunilor care au loc în Ucraina în urma războiului inițiat de Rusia, fostul președinte al României, Traian Băsescu, susține că unirea cu România i-ar aduce mai multă siguranță împotriva posibilelor atacuri ale Rusiei, aflându-se astfel sub scutul protectiv al NATO.

„Eu, dacă aș fi politician moldovean, sau dacă aș avea putere de decizie, aș declara, azi, că vreau Unirea cu România, ca măsură de protecția pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO și va rămâne să decidă dacă stau agățați de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru și vor Unirea cu România”, a spus Traian Băsescu la RomaniaTV.

74,5% dintre români voiau unirea cu R.Moldova înaintea izbucnirii războiului din Ucraina

Peste 74% dintre români își doreau unirea cu Republica Moldova și peste 70% susțineau calitatea României de membru al Uniunii Europene, iar trei pătrimi dintre români nu doreau destrămarea Uniunii Europene, potrivit capitolelor patru și cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1.162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Cum văd locuitorii din Republica Moldova unirea cu România

O treime dintre moldoveni ar fi de acord cu unirea cu România, în timp ce majoritatea (19,9%) consideră că dacă Republica Moldova s-ar afla într-o situaţia similară cu cea a Ucrainei ar putea primi ajutor în mod prioritar din ţara noastră, reiese dintr-un sondaj realizate de CSB Research în februarie.

În cazul unui referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, 34,4% dintre moldoveni ar vota favorabil, în timp ce 49,9% s-ar opune, reiese dintr-un sondaj realizat de CBS Research, institut de sondare din Republica Moldova. Cele mai multe dintre persoanele intervievate consideră că relaţiile cu România trebuie să se îndrepte către o cooperare mai intensă, însă cu păstrarea independenţei Repuvicii Moldova ca stat european (32,6%). Referitor la modul în care privesc România, cei mai mulţi dintre repondenţi, peste 40%, susţin că au cea mai mare încredere în sistemul de învăţământ din ţara noastră, pe locul 2 fiind Biserica, cu peste 31%, urmată de Preşedinţie, cu 30%.

În ceea ce priveşte relaţiile actuale dintre România şi Republica Moldovă, majoritatea respondenţilor, adică aproape 48%%, sunt de părere că sunt foarte bune şi destul de bune. De cealaltă parte, 36,1% consideră că nu sunt nici bune nici rele, iar 7,1% le cataloghează drept rele şi foarte rele. De asemenea, cei mai mulţi dintre repondenţi ar vrea ca între cele două state să se dezvolte mai mult legăturile de comerţ (38,9%) şi privind educaţia (36,9%). Dacă Republica Moldova s-ar afla într-o situaţie similară cu a Ucrainei, cei mai mulţi repondenţi consideră că ajutorul militar prioritar ar veni din România (19,9%), ţara noastră fiind urmată de UE (11,6%), NATO (10,4%) şi SUA (7,5%) în timp ce doar 3,9% cred că ar veni din Rusia. După neutralitate (47%), cea mai bună metodă pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova este unirea cu România (14,1%), potrivit sondajului.

2 comentarii la “SONDAJ Răsturnare de situație: doar 11% dintre români își mai doresc unirea cu R.Moldova, în contextul războiului din Ucraina

  1. Orice stat din lume are dreptul să adere la NATO sau Rusia și nimeni nu are dreptul să dicteze!Noi RM am văzut în acei 30 de ani de nedespărțire a T-riei separatiste de rusia!Au pensii și salarii mai mici drumuri școli grădinițe nu-s mai dezvoltate! Deaceia clar vrem în UE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *