Skip to content
Politică

SONDAJ Rezultate surprinzătoare: Alexandru Rafila, preferat de români pentru funcţia de prim-ministru. Cine e pe locul 2

Facebook/PSD

Avangarde a realizat un sondaj post-electoral, în perioada 10-20 decembrie, pe un eşantion de 900 de oameni, având o marjă de eroare de +-3,2%. Metoda folosită a fost cea telefonică (CATI).

Astfel, conform studiului, 74% dintre români sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara în acest moment. De partea cealaltă, 14% spun că direcţia este bună, în timp ce 12% nu au răspuns.

La întrebarea dacă data de 6 decembrie, aleasă organizarea alegerilor parlamentare, a fost una bună sau nu, 49% dintre respondenţi au spus că nu, iar 43% că da.

De asemenea, sondajul a verificat care este percepţia românilor referitoare la care partid ar fi îndreptăţit să propună primul ministru. 21% dintre cei care au răspuns au indicat PSD, deoarece este partidul care a obţinut cel mai mare scor în alegeri, 19% au spus că PNL, deoarece este cel mai mare partid din alianţa de dreapta, iar 17% au indicat un premier tehnocrat.

La această întrebare, 36% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau că nu vor să răspundă.

În ceea ce priveşte persoana potrivită pentru a ocupa funcţia de şef al Guvernului, 15% l-au indicat pe profesorul Alexandru Rafila (propunerea PSD), 12% pe Florin Cîţu (propunerea PNL), 8% pe Dacian Cioloş (USR PLUS) şi 5% pe actualul premier interimar, Nicolae Ciucă (PNL).

Amintim că liderii celor trei partide care vor forma coaliţia de guvernare PNL, Alianţa USR-Plus şi UDMR au anunţat, vineri seară, că s-au înţeles în privinţa împărţiirii posturilor în viitorul Guvern.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor va deveni premier, alături de doi vicepremieri – Dan Barna şi Kelemen Hunor, după care urmează împărţirea ministerelor:

PNL preia Finanţele, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii.

Alianţa USR-Plus va avea Ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene, Sănătăţii, Cercetării, Transporturilor şi Economiei.

UDMR va prelua Ministerul Dezovotării şi Lucrărilor Publice, Ministerul Mediului şi Ministerul Tineretului şi Sporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *