Skip to content
Politică

SONDAJ Românii, apel disperat pentru clasa politică. Aproape două treimi cred că situația generală din România este mai rea acum decât în urmă cu 30 de ani

oficial.md

Politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, într-o postare pe pagina personală de Facebook, scoate la iveală un apel disperat la responsabilitate adresat clasei politice de populația României. „Datele sociologice surprind un pesimism cronic teribil al populației României în care prezentul este perceput ca fiind mult mai rău decât trecutul din urmă cu 30 de ani, iar viitorul de peste 30 de ani este perceput drept mai rău decât prezentul”, subliniază Remus Ștefureac.

Directorul INSCOP Research a publicat și două grafice care arată cât de gravă este lipsa de încredere a romanilor: aproape două treimi dintre români (63%) sunt de părere, din amintirile personale sau din poveștile împărtășite generației tinere, că situația generală din Romania este mai rea acum decât în urmă cu 30 de ani iar aproape jumătate dintre romani (45%) sunt într-o groapă depresivă atât de adâncă încât cred că peste 30 de ani, în 2050, situația țării va fi chiar mai rea decât cea din prezent. Spre comparație, în 2014, într-un sondaj Barometru „Adevărul despre România”, doar 12% spuneau că viața va fi mai rea peste 25 de ani, și doar 40% că viața atunci era mai rea decât înainte de 1989. Detalii AICI

Facem precizarea că datele sociologice din cele doua grafice fac parte dintr-un sondaj INSCOP Research sprijinit de STRATEGIC Thinking Group și au fost culese telefonic, între 2 si 5 septembrie 2021 pe un eșantion de 854 respondenți.

Redăm integral postarea directorului INSCOP Research, Remus Ștefureac:

UN APEL DISPERAT LA RESPONSABILITATE ADRESAT CLASEI POLITICE DE POPULATIA ROMANIEI

Absurdul acestei crizei politice ar putea spulbera partide vechi si ar putea crea partide noi. Însă, mult mai grave decât efectele asupra vieții politice mi se par consecințele asupra societății în ansamblu.

Datele sociologice surprind un pesimism cronic teribil al populației României în care prezentul este perceput ca fiind mult mai rău decât trecutul din urmă cu 30 de ani, iar viitorul de peste 30 de ani este perceput drept mai rău decât prezentul. Aceste doua grafice arată cât de gravă este lipsa de încredere a românilor! Ele reprezintă un semnal de alarmă pentru noi toți. Si UN APEL DISPERAT LA RESPONSABILITATE PE CARE POPULATIA ROMANIEI IL ADRESEAZA CLASEI POLITICE. Datele economice obiective arată clar că situația economică din prezent este semnificativ mai bună decât situația economică de la finalul anilor `80, deceniul negru al comunismului ceaușist.

Însă, datele sociologice arata exact opusul! Aproape două treimi dintre români (63%) sunt de părere, din amintirile personale sau din poveștile împărtășite generației tinere, că situația generală din Romania este mai rea acum decât în urmă cu 30 de ani. De regulă, viitorul ar trebui să sune bine. Dar aproape jumătate dintre romani (45%) sunt într-o groapă depresivă atât de adâncă încât cred că peste 30 de ani, în 2050, situația țării va fi chiar mai rea decât cea din prezent. Pe fondul acestei lipse de orizont, de speranță si de încredere, iresponsabilitatea politică din prezent riscă să se traducă într-un dezastru național, așa cum s-a mai întâmplat în istoria noastră recentă. Clasa noastră politica a arătat în ultimii 30 de ani că poate fi și responsabila, integrarea euroatlantică fiind un exemplu bun. Totul, însă, se poate prăbuși dacă nu vom ști să valorificăm această șansă istorică pentru națiunea noastră. Suntem într-un punct de inflexiune pentru țară în care avem nevoie mai mult ca oricând de oameni politici maturi. Fără isterii și fără teatru absurd.

Datele sociologice din cele doua grafice fac parte dintr-un sondaj INSCOP Research sprijinit de STRATEGIC Thinking Group. Au fost culese telefonic, intre 2 si 5 septembrie 2021 pe un eșantion de 854 respondenți.

L.E. Spre comparatie, in 2014, intr-un sondaj Barometru „Adevarul despre Romania”, doar 12% spuneau ca viata va fi mai rea peste 25 de ani, si doar 40% ca viata atunci era mai rea decat inainte de 1989. Detalii: https://www.inscop.ro/…/INSCOP-Dec.2014.-Acum-vs…

În perioada următoare, ne-am propus împreuna cu alți parteneri, să aprofundam studiul acestui fenomen catastrofal de pesimism social cronic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *