Skip to content
Politică

Sondaj: Românii vor din nou armată obligatorie

În condiţiile situaţiei militare şi politice tensionate din zonă, românii sunt din ce în ce mai mult de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu, relevă barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

Astfel, 64,6% din populaţie consideră România mai degrabă o ţară occidentală decât una estică şi doar 20% o văd ca o ţară estică. Indicatorul este foarte important în contextul în care până la intrarea în UE, România era percepută şi se autopercepea drept o ţară a „blocului” estic, poziţia având ataşată un veritabil stigmat geopolitic.

Totodată, 58,4% din respondenţi consideră că România ar trebui să reintroducă stagiul militar obligatoriu, 31,1% cred că nu – 10,5% NS/NR. Acordul cu eintroducerea serviciului militar obligatoriu creşte odată cu vârsta. Tinerii sunt cei mai puţin dispuşi să-şi exprime acordul faţă de stagiul militar obligatoriu, în timp ce vârstnicii sunt cei mai dispuşi să susţină o asemenea perspectivă. (18-34 ani – 48% acord; 35-49 ani – 57,2% acord; 50-64 ani –64,4% acord; 65 şi peste – 67% acord).

Măsura are un grad uşor mai mare de popularitate între bărbaţi decât între femei, dar diferenţa de distribuţie a acordului pe variabila gen nu este foarte mare totuşi. Mediul rural este ceva mai favorabil măsurii decât cel urban, probabil şi pe considerentul că multe persoane cu rezidenţa în rural asociază participarea la instituţia militară cu un grad sporit de integrare socială. Per total eşantion, „apetitul” pentru serviciul militar obligatoriu scade semnificativ de la cei cu studii primare (64,4%), la cei cu studii medii (59,7%), până la persoanele cu studii superioare (48,1%).

Sonsaj-adecarul.ro

sursa foto: adevărul.ro

sursa: adevărul.ro

 

 

1 comentariu la “Sondaj: Românii vor din nou armată obligatorie

  1. Foarte credibile sondajele comandate de Adevarul. Merita sa parcurgeti arhiva de sondaje si veti afla ce pareri aveti, de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *