Sondaj Spania: Conservatorii sunt în faţa socialiştilor, înaintea alegerilor

facebook / pedro sanchez
Sursă foto: Pedro Sanchez

Partidul Popular din Spania, formaţiune politică de orientare conservatoare aflată în opoziţie, este în faţa socialiştilor premierului Pedro Sanchez (PSOE), aflaţi la guvernare, dar încă nu dispune de o majoritate decisivă înainte de alegerile generale din această lună, potrivit unor două sondaje de opinie publicate sâmbătă de Reuters.

Pentru a-şi asigura majoritatea absolută din cele 350 de locuri din camera inferioară a Parlamentului, necesare formării unui guvern după alegerile din 23 iulie, PP ar trebui aproape sigur să se alieze cu partidul de extremă dreapta Vox, au arătat sondajele de opinie.

Un sondaj de urmărire realizat de GAD3 pentru ABC, un ziar de dreapta, a arătat că PP ar putea câştiga 37,2% din voturi, sau 152 de locuri, comparativ cu PSOE, cu 28,5% din voturi şi 115 locuri.

PP ar câştiga mai multe voturi decât PSOE şi partidul de extremă stânga Sumar împreună, arată sondajul.

Sumar ar câştiga 25 de locuri sau 11,4% din voturi, în timp ce Vox ar obţine 11,7% din voturi sau 29 de locuri.

Acest lucru ar pune PP şi Vox combinate cu puţin peste cele 176 de locuri necesare majorităţii absolute, potrivit sondajului în care 6.501 de persoane au fost intervievate telefonic în perioada 29 iunie-14 iulie.

Sondajul a avut o marjă de eroare de 1,2%.

Între timp, cota de vot deţinută de PP a scăzut uşor, conform unui sondaj de urmărire efectuat de 40 dB pentru El Pais, un ziar de centru-stânga.

PP ar câştiga 32% din voturi sau 133 de locuri, cu un loc în scădere faţă de un sondaj anterior publicat vineri, în timp ce PSOE ar câştiga 28,3% din voturi, sau 109 locuri, nefiind vreo schimbare faţă de sondajele anterioare.

Cota de voturi a Vox ar rămâne aceeaşi, la 14,6% sau 39 de locuri, în timp ce Sumar ar câştiga 13,8% din voturi sau 38 de locuri, cu cinci locuri mai multe decât un sondaj publicat vineri.

Sondajul pentru El Pais a presupus interviuri telefonice cu 2.000 de persoane în perioada 10-14 iulie, cu o marjă de eroare de 2,2%.

Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în decembrie, dar Sanchez a convocat alegeri anticipate după ce stânga s-a descurcat prost la alegerile regionale din mai, aparent sperând să prindă PP pe picior greşit şi să-l forţeze să intre în campanie, în timp ce negociază, de asemenea, acorduri incomode de coaliţie post-alegeri locale cu Vox.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL