Skip to content
Politică

SONDAJ surprinzător, la peste doi ani şi jumătate de la protestele pentru Roşia Montană

" "

Redacţia PSnews.ro vă prezintă mai jos rezultatele surprinzătoare ale unui SONDAJ efectuat la peste doi ani şi jumătate de la protestele pentru Roşia Montană din septembrie 2013.

TNS CSOP a cercetat în martie anul acesta atitudinea românilor față de utilizarea cianurii în minerit. Sondajul arată că 66% dintre respondenți își doresc interzicerea de către Parlamentul României a utilizării cianurii în minerit. Acest procentaj crește pănă la 85% în zona Centru[1], zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate în viitorul apropiat, potrivit unui comunicat al Asociației Alburnus Maior trimis, luni, PSnews.ro.

" "

Cercetarea de tip omnibus s-a realizat la nivel național și se bazează pe 1.045 de interviuri față-în-față cu femei și bărbați, cu vârsta între 18-64 de ani, locuitori atât din zona urbană, cât și rurală. Sondajul a fost efectuat în contextul în care Parlamentul României trebuie să decidă asupra proiectului legislativ de interzicere a cianurii în minerit.

„Inițiativa legislativă de amendare a Legii Minelor, introdusă în 2007, a fost ascunsă în diferite momente-cheie în sertarele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților. În decembrie 2015, plenul Camerei a dezbătut legea și a votat retrimiterea sa la comisie, pentru un nou raport. Legea avea recomandare de respingere, iar la presiunea cetățenilor, parlamentarii au decis retrimiterea sa la comisia de specialitate. În paralel, a fost cerut și un nou punct de vedere din partea Guvernului Cioloș.

Interzicerea utilizării cianurii ar trebui să devină o prioritate pentru Parlamentul României, conform opiniei a 60% din populația țării, în special în rândul persoanelor cu vârsta între 30-64 ani, cu studii medii și superioare. Sondajul relevă și că 70% din populație valorizează metodele alternative de creare de locuri de muncă (turism, agricultură etc.), comparativ cu deschiderea unei exploatari miniere:

– 63% dintre respondenți consideră că utilizarea cianurii este toxică pentru oameni și mediul înconjurător;

– Dacă ar fi să aleagă între distrugerea unui munte și reciclarea telefoanelor mobile pentru a obține aceeași cantitate de aur, populația României înclină mai degrabă spre reciclare (60% dintre respondenți). Această opinie este mult mai pregnantă în zona centrală a României, unde întâlnim cel mai mare procent al celor “pro reciclare” (73%);

– 70% dintre respondenți consideră că turismul, agricultura și punerea în valoare a patrimoniului este o soluție mai bună pentru crearea aceluiași număr de locuri de muncă decât deschiderea unei exploatări miniere. În zonele Centru (86%) și Sud-Vest (88%), valorizarea metodelor alternative de creare de locuri de muncă este îmbrațișată de mai mulți oameni decât în oricare alte zone din România”, se mai arată în comunicatul ONG-ului.

“Toate instituțiile statului fug fără grație de subiectul interzicerii cianurii în minerit. Este an electoral și toată țara își dorește să scape de grija poluării cu cianuri, numai politicienii încă visează la odioasele afaceri cu industria minieră. Unde noi, cetățenii, vedem ploi acide și scurgeri toxice, ei văd o mare oportunitate de afaceri după alegeri. Este de datoria și în puterea noastră să le scoatem cianura din cap”, a declarat Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior.

 

Sondajul a fost realizat de TNS CSOP în martie 2016, la solicitarea Papaya Advertising, o firmă care a sprijinit de-a lungul timpului Campania Salvați Roșia Montană.

Rezultatele detaliate ale chestionarului pot fi accesate AICI.

 

Proiectul „Solidaritate pentu Comunitate” al Asociației Alburnus Maior este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

 

[1] județele: Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna și Brașov

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *