Skip to content
Politică

SONDAJ surprinzător: UE, primarii și presa, în topul încrederii. Iohannis n-a prins podiumul

atitudineseverin.ro
" "

Citiți în cele ce urmează despre un sondaj surprinzător: UE, primarii și presa se situează în topul încrederii românilor, în timp ce președintele Klaus Iohannis nu a prins podiumul.

Trei sferturi dintre români consideră că în ţară lucrurile merg într-o direcţie greşită, aproape jumătate (45%) spun că 2017 a fost mai prost decât precedentul, iar 46% cred că 2018 va fi şi mai prost, conform unui studiu IRES dat publicităţii vineri. Uniunea Europeană şi primarul se situează pe primul loc al încrederii în instituţii, urmate de mass media, pe ultimele locuri situându-se Parlamentul şi partidele politice, relatează News.ro.

" "

Trei sferturi dintre subiecți consideră că în ţară lucrurile merg într-o direcţie greşită, doar 17% apreciind că direcţia în care se îndreaptă ţara este cea bună.

Totodată, 59% dintre respondenți se declară deloc mulţumiţi sau nu prea mulţumiţi de felul în care trăiesc, procentajul celor foarte mulţumiţi sau destul de mulţumiţi fiind de 40%. Cei mai mulţi nemuţumiţi se regăsesc în rândurile celor cu studii elementare şi medii.

În ceea ce priveşte evaluarea lui 2017 comparativ cu precedentul, 45% dintre cei chestionaţi spun că anul a fost mai prost, pentru 30% a fost la fel, iar 24% spun că a fost mai bun. Întrebaţi cum cred că for trăi peste un an, 46% dintre intervievaţi au răspuns că vor trăi mai prost, 24% cred că vor trăi la fel, iar 25% consideră că vor trăi mai bine.

La întrebarea: „Cum credeţi că va fi anul 2018 pentru România, în comparaţie cu acest an?”, 46% au răspuns că anul va fi mai prost, 24% că va fi la fel şi 28 % că va fi mai bun.

Cei mai mulţi români, 27%, au fost îngrijoraţi în 2017 de criza politică, 24% de creşterea preţurilor, 15% de boală, 13% de lipsa locurilor de muncă, 6% de lipsa veniturilor, 5% de nesiguranţa locului de muncă, 4% de lipsa de perspectivă, 2% de singurătate, 3% de altceva, iar 1% spun că nu au fost îngrijoraţi de nimic.

Un procentaj de 56% dintre cei chestionaţi spun că nu sunt deloc mulţumiţi de politica românească în 2017, iar 34% spun că nu sunt prea mulţumiţi, 8% fiind destul de mulţumiţi şi 1% foarte mulţumiţi.

În topul încrederii în instituţii, pe primul loc se află Uniunea Europeană (51% dintre subiecți declarând că au multă şi foarte multă încredere), urmată în ordine de primar (49%), mass media (43%), preşedintele ţării (39%), BNR (30%), organizaţii neguvernamentale (26%), FMI (21%), prim-ministru (20%), Parlament (15%) și partidele politice (10%).

Rezultatele sunt cu atât mai surprinzătoare, cu cât primarii au fost în ultimii trei ani ținte predilecte ale DNA, iar mass media au fost măcinate de scandaluri purtate între diversele tabere atât din presa scrisă, cât și din zona televiziunilor.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *