Skip to content
Politică

SONDAJ Surpriză pentru primarii de sectoare: simpatia populară, mai puternică decât DNA

Un recent sondaj scoate în evidenţă o surpriză plăcută pentru primarii de sectoare: simpatia populară pentru edilii bucureşteni este mai puternică decât dosarele pe care DNA li le-a deschis unora dintre aceştia.

Într-un comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro, ultimul sondaj Sociopol arată că Robert Negoiţă (primarul Sectorului 3) conduce în topul încrederii (cu 51%), urmat de Cristian Popescu Piedone (48%), Andrei Chiliman (45%), Neculai Onțanu (42%) şi Marian Vanghelie (31%).

Puteţi consulta AICI datele amănunţite ale sondajului.

Redăm mai jos întregul comunicat al Sociopol:

„Un sondaj recent al institutului de cercetare Sociopol, realizat în luna martie 2016, prezintă evaluarea administrației locale, făcând o comparație între cele șase sectoare ale Capitalei.

Concluzie: Sectoarele 1 și 3, cele mai apreciate de către bucureșteni

Analiza datelor de sondaj arată că locuitorii sectoarelor 1 și 3 sunt cei mai mulțumiți de condițiile din sector și de activitatea administrațiilor locale.

Evaluarea administrațiilor locale de sector. Comparații în timp și spațiu

Cercetarea sociologică recent încheiată arată că doar aproximativ o treime din bucureșteni cred că, per ansamblu, Capitala se îndreaptă către o direcție bună.

La nivelul sectoarelor însă lucrurile stau semnificativ diferit. Pe de o parte, identificăm sectoare unde atitudinea pozitivă predomină în rândul cetățenilor lor. Locuitorii din sectorul 1 (55%) și sectorul 3 (58%) cred în majoritate că lucrurile merg în direcția bună în sectorul lor. La polul opus se situează cetățenii din sectorul 5, care consideră că acesta se îndreaptă către mai bine doar în proporție de 13%.

Și alți indicatori ce evaluează competența administrativă a primăriilor de sector ne relevă același lucru.

Atunci când îi întrebăm pe bucurești cât de bine consideră că merg lucrurile în sectorul lor față de alte sectoare, analiza comparativă ne arată că sectorul 3 este din nou în topul celor șase sectoare. Cetățenii acestui sector consideră în proporție de 66% că în sectorul 3 lucrurile merg mai bine decât toate celelalte.

Din nou, la extrema cealaltă se află sectorul 5. Doar din 5% dintre locuitorii acestuia cred că în sectorul lor lucrurile merg mai bine decât în celelalte.

Și în cazul comparației temporale, a evoluției a timp a lucrurilor, rezultatele sunt asemănătoare cu cele identificate prin comparația spațială, între sectoare.

În ceea ce privește felul în care bucureștenii consideră că s-au schimbat lucrurile la ei în sector în ultimul ciclu electoral, din 2012 și până acum, cetățenii sectoarelor 1 și 3 consideră, în proporții asemănătoare, de aproximativ două treimi (68%, respectiv 66%), că lucrurile s-au schimbat în bine.

Urmează locuitorii sectoarelor 2 și 4 cu procente de în jur de 50% evaluări pozitive. Dimpotrivă, în cazul celor din sectoarele 5 și 6, doar un sfert din ei prezintă evaluări pozitive ale evoluției în timp (23%, respectiv 28%).

Mândria de a fi locuitor al Bucureștiului, locuitor al sectorului

În cadrul aceluiași studiu, sociologii Sociopol au analizat și gradul de mândrie locală a populației Capitalei.

Un procent mare, aproape două treimi din bucureșteni (60%), se arată mândri că sunt locuitori ai celui mai mare oraș din țară. Nu identificăm variații semnificative de la un sector la altul în privința acestei întrebări ce măsoară gradul de mândrie la apartenența față de București, în general.

Procentele variază însă semnificativ la mândria locală, de sector, de a locui într-un sector anume. Și de data aceasta sectoarele 1 și 3 se află pe primele poziții.

Majorități semnificative, 81%, respectiv 78% dintre persoanele chestionate se declară mândre că locuiesc în sectoarele respective. Urmează locuitorii din sectorul 2, cu 68%, în timp ce un procent egal de bucureșteni din sectoarele 4 și 6 s-au declarat mândri că locuiesc acolo, 59%.

În schimb, doar în sectorul 5 identificăm un nivel de mândrie locală mai scăzut de jumătate: 45%.

Robert Negoiță, în topul primarilor bucureșteni

Pe lângă componentele prezentate mai sus, cercetarea sociologică a cuprins și un modul de evaluare a primarilor de sectoare.

În cazul primului indicator utilizat în acest scop, cel al încrederii în primarii de sector, edilul sectorului 3 Robert Negoiță se situează pe primul loc în topul primarilor bucureșteni.

Peste 50% din cei chestionați declară că au încredere în Robert Negoiță. Acesta este urmat în ierarhia încrederii de Cristian Popescu Piedone (48%), de Andrei Chiliman (45%), Neculai Onțanu (42%), Marian Vanghelie (31%).

De departe pe ultimul loc îl găsim pe primarul sectorului 6, Rareș Mănescu, cu doar 8% dintre locuitorii sectorului 6 având încredere în acesta.

Un alt indicator privind evaluarea primarilor de sector ne relevă ierarhii asemănătoare. Când sunt întrebați cât de mulțumiți sunt de activitatea primarului de sector, observăm ca 70% dintre locuitorii sectorului 3 sunt mulțumiți de activitatea lui Robert Negoiță la primărie.

În continuarea ierarhiei, 64% din cei din sectorul 2 consideră că Onțanu a făcut o treabă bună, 54% din cei din sectorul 1 sunt mulțumiți de activitatea lui Andrei Chilman, 40% din locuitorii din sectorul 4 sunt mulțumiți de Popescu Piedone.

La capătul celălalt al gradientului de apreciere administrativă, în sectorul 5 Marian Vanghelie adună doar 17% cetățeni mulțumiți de activitatea sa, în timp ce în sectorul 6 Rareș Mănescu doar 13%.

Și în ceea ce privește dorința cetățenilor de a continua cu actualii primari Robert Negoiță rămâne favoritul bucureștenilor, situându-se și de această dată pe primul loc în sondajul realizat în perioada 10-20 martie 2016.

Activități administrative. Sectorul 3 în vârf, sectorul 5 în coadă

În cadrul aceleiași cercetări sociologice, bucureștenii au fost chestionați cu privire la sarcinile pe care administrațiile locale le gestionează cel mai bine în viziunea lor.

Într-o medie a activităților ce cuprinde printre altele ridicarea gunoiului menajer, întreținerea spațiilor verzi, reabilitatea blocurilor, deszăpezirea, starea drumurilor, curățenia spațiilor publice, sisemul educațional, comunicarea cu cetățeanii, câinii vagabonzi sau locuri de parcare a reieșit că sectorul 3 stă cel mai bine la aceste aspecte, cu o medie de 51%, pe primul loc fiind îngrijirea spațiilor verzi, reabilitarea termică, locurile de parcare, spațiile de joacă pentru copiii și ridicarea corespunzătoare a gunoiului.

După sectorul 3, cei mai mulțumiți sunt locuitorii sectorului 1, cu o medie de 47%, cei din sectorul 4, cu 43%, bucureștenii din sectorul 2, cu 38%. Sectoarele 6 și 5 fac și de data aceasta figură distinctă, cu medii mult mai scăzute decât celelalte sondaje, doar 34% din locuitorii sectorului 6 fiind mulțumiți în medie de activitățile administrative din sector, în timp ce în sectorul 5 cetățenii prezintă o medie de mulțumire de doar 30%.

Precizări metodologice

Sondajul Sociopol a fost realizat în luna martie 2016 (10-20 martie), pe 6 eșantioane distincte de câte 700 de persoane din fiecare sector al Capitalei, rezultând astfel o cercetare pe un eșantion de 4,200 de persoane.

Rezultatele sunt reprezentative pentru populația adultă neinstituționalizată a fiecărui sector în parte, cu o marjă de eroare de +/- 3.8%, la un nivel de certitudine de 95%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *