Skip to content
Politică

SONDAJ Topul celor mai potriviți oameni politici să conducă guvernul: Rareș Bogdan, în topul preferințelor

INQUAM_Photos_George_Calin

Ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, vine cu cifre surprinzătoare. Astfel, confruntați cu ipoteza potrivit căreia actualul premier Viorica Dăncilă ar candida și ar fi aleasă europarlamentar, 8.9% din respondenți au susținut că Guvernul ar trebui să fie condus de Victor Ponta, actual lider al formațiunii politice, PRO România.

Pe locul doi în preferințele respondenților se află Dacian Cioloș. 5.9% dintre respondenți au susținut că fostul premier tehnocrat ar fi potrivit pentru a conduce Guvernul după 26 mai.

Pe locul 3 în preferințele respondenților se află Călin Popescu Tăriceanu, urmat de Traian Băsescu și surpriză…Rareș Bogdan, candidatul aflat pe prima poziție pe lista PNL la alegerile europarlamentare.

Important de menționat este că la această întrebare 42.7% dintre români nu au dorit să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și
regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută
de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în
cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *