Skip to content
Politică

SONDAJ Votanții USRPLUS merg pe mâna lui Barna, în ciuda ultimelor eșecuri electorale: cifre dezastruoase pentru Cioloș

Inquam Photos / Raul Stef

Dan Barna îl poate învinge detașat pe Dacian Cioloș la Congresul USRPLUS din toamnă. Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde în perioada 20-30 mai și obținut în exclusivitate de PS News, doar 25% dintre votanții USRPLUS l-ar vota pe Dacian Cioloș pentru funcția de președinte al formațiunii politice, în timp ce mai mult de jumătate l-ar alege pe Dan Barna (53%) să conducă partidul și doar 9% pe Nicușor Dan, actualul edil al Capitalei.

Facem precizarea că sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 20 – 30 mai, pe un eșantion de 915 de subiecți, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul are o marjă de eroare de 3, 2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Amintim că PS News a scris luni despre faptul că Dacian Cioloș i-ar fi cerut lui Dan Barna să se retragă din cursa pentru funcția de președinte al USRPLUS și să-i facă loc amândoi unui „candidat mai tânăr”, iar vicepremierul a refuzat. Propunerea lui Cioloș este înțeleasă în partid ca o fugă a acestuia de competiție, de teamă că va pierde șefia formațiunii politice. De altfel, Cioloș nu dorește ca Dan Barna să preia conducerea formațiunii politice și de teamă că partea PLUS din partid nu va mai avea un cuvânt greu de spus la următoarele decizii. Momentan, până la Congresul din toamnă, partidul are o conducere dublă formată din cei doi, iar câștigarea competiției din toamnă de către Dan Barna l-ar pune în umbră pe Dacian Cioloș.

DETALII AICI: De ce i-a propus Cioloș lui Barna să se retragă. Ce se ascunde în spatele propunerii europarlamentarului

La Congres, delegații vor vota componența noului Birou Național și viitorul președinte al USR PLUS. Liderii partidului își doresc un vot cu prezență fizică pentru BN, în timp ce, pentru funcția de președinte al partidului, votul va fi online și se vor putea exprima toți membrii USR PLUS.

Liderii USR PLUS au cerut ca până la 1 iulie să fie organizate alegeri în toate filialele din teritoriu. Miza pentru controlul filialelor este una mare: în funcție de rezultatul alegerilor din teritoriu, noile birouri județene vor decide delegații care vor vota vota conducerea partidul pentru următorii 4 ani. Fiecare filială va avea un număr de delegați proporțional cu rezultatul obținut la ultimele alegeri. Cel mai probabil, structura de conducere a USR PLUS va avea 24 de membri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *