Skip to content
Politică

Sorin Cîmpeanu ar putea fi viitorul lider al Senatului. Ce alte variante iau în calcul liberalii

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, senatorul Sorin Cîmpeanu, ar putea fi viitorul lider al Senatului, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia din această poziție, au precizat surse liberale pentru PS News.

Aceleași surse susțin că sunt mulți liberali care și-ar dori să ocupe a doua poziție în stat. O variantă este Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de apărare din Senat, care are în spatele său organizaţia PNL Ilfov, dar şi mai multe filiale din sud. Un alt pretendent este Marcel Vela, fost ministru al Internelor, în prezent doar vicepreşedinte al PNL pe zona de vest şi preşedinte al filialei Caraş-Severin.

De asemenea, şi Alina Gorghiu, vicepreşedintă a Senatului, e văzută deja ca o candidată constantă pentru a doua funcţie în stat, dar și senatorul Daniel Fenechiu este văzut de o parte a liberalilor drept un candidat potrivit pentru poziția de lider al Senatului.

DETALII AICI: UPDATE Reacția lui Nicolae Ciucă/ E oficial! Florin Cîțu și-a dat demisia din funcția de șef al Senatului. Cine îi ia locul

Amintim că Florin Cîţu a decis, miercuri, să demisioneze de la şefia Senatului, după ce grupul senatorilor PNL l-a informat că îi retrage sprijinul politic pentru această funcţie. Alina Gorghiu va prelua funcția interimar.

„Preşedintele partidului şi secretarul general mi-au cerut demisia, mi s-a spus că mi s-a retras sprijinul partidului, este o funcţie politică, binenţeles că în aceste condiţii, nu am vrut să îi pun în situaţia penibilă să voteze unii dintre ei împotriva conducerii partidului şi am decis, am luat această decizie personal, repet, pentru a nu crea probleme Partidului Naţional Liberal”, a declarat Cîțu.

Ciucă: Florin Cîțu și-a anunțat demisia

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, miercuri, după şedinţa grupului parlamentar PNL din Senat, că în urma unor discuţii, Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului.

El a precizat că discuţiile au vizat activitatea guvernamentală şi parlamentară, responsabilitatea PNL şi nevoia de coerenţă a măsurilor care trebuie luate, la nivelul Guvernului, şi în deplină concordanţă cu deciziile luate la nivelul coaliţie.

„Ţinând cont de activitatea guvernamentală şi parlamentară, de responsabilitatea PNL şi de nevoia de coerenţă a măsurilor care trebuie luate, la nivelul Guvernului, şi în deplină concordanţă cu deciziile luate la nivelul coaliţiei, au avut loc discuţii, dezbateri şi în urma acestor discuţii, preşedintele Senatului, domnul senator Florin Cîţu şi-a anunţat demisia, urmând ca funcţia de preşedinte al Senatului, cu delegare de atribuţii, să fie exercitată de către doamna senator Alina Gorghiu”, a spus Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei grupului parlamentar PNL din Senat.

Cîțu a rămas și fără funcția de președinte al filialei PNL Sector 3

Florin Cîțu a fost schimbat și din funcția de președinte al filialei PNL Sector 3, potrivit unui anunț făcut, marți, de premierul României și liderul liberalilor, Nicolae Ciucă.

„Au fost luate decizii în ceea ce priveşte clarificarea conducerii filialei PNL la Sectorul 3, deoarece e o chestiune de ieşire din termen şi a fost numit un prim-vicepreşedinte care are termen 30 de zile să vină cu o propunere de preşedinte interimar şi o dată pentru organizarea alegerilor, iar la PNL Gorj am numit un prim-vicepreşedinte astfel încât să clarificăm filiala situaţiei, urmând ca în 30 de zile să alegem un preşedinte al filialei”, a declarat Nicolae Ciucă, după şedinţa BPN al PNL care a avut loc luni la Parlament.

PS News a scris zilele trecute despre faptul că acuzațiile dure lansate în ultima perioadă de fostul lider al Partidului Național Liberal (PNL), actualul președinte al Senatului, Florin Cîțu, la adresa măsurilor lansate de Guvern, nu rămân fără reacții în interiorul formațiunii politice. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu „strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul”.

„E adevărat, strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul. Efectiv nu înțelegem. Florin Cîțu a fost liderul unei coaliții, el trebuie să știe cel mai bine cum merg lucrurile într-o coaliție și tocmai de aici și mirarea noastră când vine și ne pune în niște situații complicate.”, au precizat sursele citate.

DETALII AICI: „Florin Cîțu strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul”. Cine ar putea să îi ia locul la șefia Senatului

Ce atribuții are un președinte al Senatului

Președintele Senatului României este senatorul ales să prezideze ședințele Senatului. Acesta este, de asemenea, președinte al Biroului Permanent al Senatului și prima persoană pe linia de succesiune prezidențială.

Președintele Senatului este ales prin vot secret, cu majoritate de voturi din partea senatorilor. Dacă niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi, primii doi concurează din nou, iar cel cu cele mai multe voturi câștigă.

Atribuții 

cheamă Senatul în sesiuni (ordinare sau extraordinare);
prezidează ședințele Senatului, asistat de doi secretari;
reprezintă Senatul în relațiile cu Președintele, Camera Deputaților, Guvernul, Curtea Constituțională;
reprezintă Senatul în relațiile externe;
înlocuiește (interimar) Președintele României, dacă acesta din urmă demisionează, este suspendat, incapabil în exercitarea funcției sau moare în timpul mandatului. (El/ea continuă să fie Președinte al Senatului, în timpul interimatului la președinția țării. El/ea acționează ca Președinte al României până la alegerea noului președinte.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *