Skip to content
Educație

Sorin Cîmpeanu: Dacă părintele dorește, poate completa formularul anticipat. Testarea tuturor elevilor este gratuită

Inquam Photos/George Calin
" "

Testarea elevilor în școli este gratuită și se va realiza doar cu acordul părinților, după cum a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a ținut să clarifice anumite aspecte cu privire la redeschiderea școlilor, ce a avut loc astăzi, explicând ce se întâmplă în cazul în care elevii prezintă simptome, cum se realizează testarea pentru COVID-19A în școli și mai ales când trebuie să își de părinții acordul pentru testarea rapidă a școlarilor minori.

" "
" "

În România, școlile au fost deschise în trei scnearii, cu prezență în sălile de clasă. „1.052 sunt deschise în scenariul roșu (…) În scenariul glaben sunt 6.500 de școli deschise, iar în scneariul verde sunt 10.282 de școli deschise”, a precizat ministerul Educației, luni seara într-o emisiunea televizată.

Părinții nu sunt obligați să semneze formularul cu privire la acordul pentru testarea rapidă a elevilor la începutul Semestrului II, însă el trebuie să fie completat în momentul în care școlarul este testat în unitatea de învățământ. „Nu este obligatorie completarea acestui formular la începerea Semestrului II. El trebuie să fie completat atunci când un părinte are suspiciuni că un copil are simptome specifice acestei boli.

Doar atunci părintele este pus în fața nevoii de a completa acest formular. Până atunci, el dacă dorește să îl completeze anticipat, nu există niciun articol de lege care să îl împiedice. Completarea se face cu „sunt de acord” sau „nu sunt de acord”, nimeni nu poate să impună acest lucru.

Dacă părintele este de acord, testarea se face în școală, în cazul în care în școală există cabinet medical. Dacă nu există cabinet medical, testarea fiind un act medical și nu unul educațional, va fi făcută de către DSP, pe fluxul normal, fără niciun fel de specificitate acordată școlii.

Dacă nu dorește testarea, lucru care este mai greu de înțeles, părintele este întrebat dacă își dă acordul. Oricum testarea se realizează în prezența părintelui, se face de către personalul medical calificat, deci în mod normal ar trebui să fie de acord cu testarea.

Dacă nu este de acord, în mod normal, nu mai poate veni în școală copilul, cel puțin pentru 14 zile, ia legătura cu DSP și cu medicul de familie, pentru a vedea care sunt pașii următori”, a mai spus ministrul.

Testarea rapidă a elevilor este gratuită, iar către DSP-uri au fost alocate 1 milion de teste rapide. În unitățile de învățământ în care există cabinete medicale, testele pentru COVID-19 au fost deja distrbuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *