Skip to content
Politică

Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Nicolae Ciucă: Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere

Inquam Photos / Liviu Chirica

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că de această dată autoritățile au fost luate „mai puțin prin surprindere” de noul an școlar. Totodată, liberalul a menționat că 3.568 de clădiri școlare au nevoie de autorizație de securitate la incediu, deși acum câteva zile ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea că este vorba despre 3.783 de clădiri care „funcționează fără acest act administrativ”.

Sorin Cîmpeanu, despre noul an școlar: „Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere”

Întrebat dacă a identificat problemele cu care ne confruntăm în acest debut de an școlar, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă spunea recent că „există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere”, ministrul Educației a afirmat: „Îmi pare rău, anul acesta ne-a luat mai puțin prin surprindere. Problemele sunt probleme cronice, sunt probleme care trenează de foarte mult timp în sistemul de educație, sunt probleme care au fost amplificate de criza sanitară”.

Aș vrea să vă spun că în cele 17.872 de școli din România, cu și fără personalitate juridică, avem 24.915 clădiri. Două treimi din aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu, o treime însă necesită. Din această treime, doar 4.658 de școli au această autorizație de securitate la incendiu. Asta înseamnă 18,7%, mai puțin de 20%”, a continuat Sorin Cîmpeanu, citat de b1.ro.

Deși Lucian Bode spunea că 3.783 de clădiri școlare funcționează fără securitate la incendiu, Sorin Cîmpeanu susține că doar 3.568 se află în această situație.

Avem un număr de 3.568 de clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu, acestea n-au. Doar 862 dintre ele au inițiat procesul, celelalte nici măcar n-au inițiat procesul. Acest lucru se face de către primării, autoritățile locale, pentru că uităm de multe ori că infrastructura școlară, clădirile școlare sunt în administrarea autorităților locale, a primăriilor”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă există un dialog cu autoritățile locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare, el a afirmat: „Există, dar asta vreau să vă spun. Ministerul Educației nu are autoritate asupra primăriilor, cred că este de la sine înțeles. În parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, cu Ministerul de Interne, doar în acest parteneriat între autorități centrale și autorități locale vor putea fi rezolvate problemele de infrastructură”.

Ministerul Educației se ocupă cu schimbarea de proces, se ocupă cu arhitectura de sistem, cu pregătirea cadrelor didactice și cu planurile-cadru și cu schimbarea curriculumului astfel încât să fie adecvate și adaptate așteptărilor elevilor, părinților și întregii societăți, pentru că viitorul națiunii este aici”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *