Skip to content
Politică

Sorin Cîmpeanu tranșează problema Registrului Matricol Unic: Se elimină pericolul EXCLUSIV

rfi.ro
" "

Sorin Cîmpeanu – președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) – tranșează problema Registrului Matricol Unic (RMU).

CITIȚI ȘI: Haos: Registrul Matricol Unic, lăsat de izbeliște. Un fost ministru arată vinovatul EXCLUSIV

" "
" "

După ce am publicat deja două materiale pe această temă, am luat legătura joi cu șeful CNR, solicitându-i un punct de vedere în legătură cu problemele pe care le-am identificat în jurul RMU (detalii în linkurile ce încadrează acest paragraf).

CITIȚI ȘI: Milioane de lei pentru Registrul Matricol Unic. Portița prin care universitățile pot face mișmașuri EXCLUSIV

În răspunsurile trimise vineri în scris redacției PSnews.ro, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a ținut să calmeze spiritele, scoțând în evidență avantajele RMU. Din păcate, fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a evitat să se pronunțe cu privire la costul implementării RMU (circa 4,2 milioane de euro) și la existența unor universități private care ar tergiversa procedurile de acreditare, astfel încât să întârzie intrarea sub incidența normelor de transparență dictate de Registrul Matricol Unic.

Ca să nu prelungim așteptarea, iată mini-interviul scris cu Sorin Cîmpeanu:

PSnews: Pentru început, vă rog să ne explicați în câteva cuvinte beneficiile RMU pentru mediul universitar, în special din punctul de vedere al fair play-ului, transparenței, eliminării din sistem a facultăților-fantomă etc.

Sorin Cîmpeanu: RMU reprezintă un instrument util / absolut necesar în gestionarea studenţilor din universităţile acreditate româneşti. Mai exact, pentru fiecare student se poate afla în timp real ce facultate / specializare urmează, când a fost înmatriculat, ce statut are (buget sau cu taxă), situaţie şcolară etc. Cu ajutorul RMU se elimină pericolul dublei finanţări pentru un student (nu poate să apară ca student bugetat la două facultăţi / universităţi în acelaşi timp). Un alt avantaj este cel legat de eliberarea actelor de studii. Numărul de tipizate eliberate de Ministerul Educaţiei corespunde cu numărul de studenţi înregistraţi în RMU de către fiecare universitate în parte.

PSnews: Domnul profesor Adrian Curaj a oferit o declarație pentru PSnews.ro, în care a dat vina pe birocrația din sistem pentru actuala stare a RMU. [Am inserat linkul către primul articol.] Ce considerați dumneavoastră că se poate face pentru ieșirea din acest hățiș birocratic?

Sorin Cîmpeanu: Nu cred că putem vorbi de un hăţiş birocratic. Astăzi RMU este funcţional. Universităţile introduc datele privind studenţii înmatriculaţi. Este adevărat că înscrierea acestora în RMU a început în anul universitar 2015-2016, după semnarea contractelor instituţionale pentru anul 2016. Prin aceste contracte, universităţile şi-au asumat introducerea datelor privind studenţii din cele trei cicluri de studii (licenţă, master, doctorat). Cred că domnul Adrian Curaj s-a referit la HG-ul prin care se doreşte reunirea tuturor platformelor informatice (7 la număr), pe care UEFISCDI le deţine, într-un sistem integrat (SINED – Sistemul Integrat Naţional Educaţional). Din câte cunosc, această HG a fost elaborată, dar nu a fost avizată de către celelalte ministere.

PSnews: Într-un răspuns pentru PSnews.ro, echipa care se ocupă de RMU a dat de înțeles că există o portiță pentru fentarea temporară a Registrului: prelungirea procesului de acreditare pentru noile universități. [Am inserat linkul către al doilea articol.] Aveți cunoștință despre astfel de manevre sau chiar de altele mai grave? Dacă da, ne puteți oferi detalii?

Sorin Cîmpeanu: Nu am cunoștință de astfel de situații. Toate universitățile, acreditate sau autorizate, au obligația de a introduce datele în RMU.

PSnews: Nu în ultimul rând, echipa RMU ne-a precizat costul implementării proiectului: circa 4,2 milioane de euro (a se vedea linkul de mai sus). Cum vi se pare această sumă?

Sorin Cîmpeanu: Nu pot face aprecieri legate de valoarea proiectului. Nu am elementele necesare”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *