Skip to content
Educație

Sorin Cîmpeanu vrea computerizarea examenelor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat

Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu își dorește implementarea computerizării și standardizării examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ministrul Educației este hotărât să implementeze un proiect pilot care prevede evaluarea standardizată şi computerizată a celor două examene.

Așadar, cele mai importante examene pentru elevii din România vor suferi noi modificări. Executivul susține că măsurile ar elimina subiectivismul profesorilor, care a dus în ultimii ani la unele cazuri șocante de diferențe între nota inițială de examen și nota acordată în urma contestațiilor.

Cîmpeanu și-ar dori ca acest proiect pilot să fie implementat chiar din acest an. Două județe ar fi deja alese pentru desfășurarea acestuia. ”Aş vrea şi îmi doresc foarte mult, dincolo de evaluarea standardizată pe care am promis-o, cel puţin la nivel pilot pentru spre exemplu într-un judeţ să avem anul acesta evaluare standardizată şi computerizată la bacalaureat şi într-un alt judeţ să avem acelaşi lucru la evaluarea naţională, să avem evaluare la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, de asemenea, standardizată.

Ce înseamnă standardizarea? Să elimini subiectivismul factorului uman. Vă aduceţi aminte de diferenţele enorme, zeci de mii de diferene la note acordare la contestaţii. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umană.

Prin digitalizare se pot extrage rezultatele. Ai zece întrebări, să explic cât se poate de simplu, cinci de algebră, cinci de geometrie, la un examen de matematică. Poţi să ai nota 2 la algebră şi nota 10 la geometrie. Media este şase. Până acum noi vedem doar media. Dacă am vedea printr-o evaluare standardizată rezultatele la algebră şi geometrie, fără doar şi poate, am ştii că trebuie să intervenim la algebră”, a declarat ministrul la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu vrea să le interzică corectarea următoarelor examene acelor profesori care au greșit foarte mult notarea în trecut. „Profesorii care au comis erori majore la Evaluarea națională și la Bacalaureat nu vor mai evalua la niciun examen național„, a precizat ministrul.

„Avem lista acelor evaluatori care au comis erori majore şi pot să vă asigur – mă ţin de cuvânt – că nu vor mai evalua la niciun examen naţional după greşelile pe care le-au făcut în Evaluarea naţională sau Bacalaureatul de anul trecut. Corectare computerizată a fost una dintre solicitările majore ale Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi”, a declarat oficialul, în urmă cu o lună.

Suntem pe aceeaşi lungime de undă cu solicitările şi aşteptările părinţilor. Au fost clarificate mai multe lucruri pe mai mult paliere. Este foarte important să avem rezolvate probleme precum standardizarea evaluării în România, eliminarea inechităţilor de orice fel în sistemul de învăţământ românesc, de susţinere a performanţei, probleme ce ţin de modul de organizare.

Şi, peste toate acestea, am asigurat reprezentanţii părinţilor că în momentul în care va exista un draft al unui nou pachet legislativ în educaţie, el va fi supus consultărilor şi dezbaterii fără niciun fel de întârziere. Facem tot posibilul ca acest draft să existe cât mai repede posibil după încheierea dezbaterilor în cadrul proiectului „România Educată”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *