Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că săptămâna viitoare va fi aprobat în Guvern un memorandum legat de CFR şi că astfel greva anunţată de sindicaliştii de la calea ferată va fi evitată. Documente similare ar urma să vizeze Metrorex şi Tarom , unde de asemenea au fost anunţate proteste.
“Mai e mult până luni. Eu vă spun că miercuri, probabil că miercuri va fi o şedinţă de Guvern, în care, cum e şi normal, vom promova noi, ca minister, un memorandum legat nu doar de CFR, ci şi de metrou şi nu doar, mai sunt şi pe alte companii, care să ajute la semnarea acelui CCM de care spune sindicatul, şi care e absolut necesar, că nu e o chestiune care să fie inventată de sindicat. Eu sunt convins că pe parcursul zilei de astăzi o să vină şi un comunicat şi din partea sindicatelor astfel încât până miercuri să existe un buffer, o anumită zonă de linişte, dacă pot să o numesc aşa, urmând ca miercuri, guvernul să decidă dacă aprobă sau nu, în mod sigur va aproba dacă vom reuşi să parcurgem tot circuitul de semnături, acest memorandum”, a declarat Sorin Grindeanu.
“În urmă cu o săptămână în guvern am aprobat un prim memorandum legat de tichetele de masă şi de ajutoarele sociale, pentru CFR, Metrorex, CFR însemând toate companiile din zona CFR plus Metrorex. Ăsta este un al doilea memorandum. Cel cu tichetele de masă a intrat în guvern săptămâna trecută şi e aprobat”, a explicat Grindeanu.
“De exemplu, o să promovez un memorandum legat de Tarom, pentru că Taromul este pe piaţă liberă, e o concurenţă, aici nu poţi să ai îngrădiri de tipul companiilor sau instituţiilor de stat. Şi e normal să fie exceptate toate acestea, dar vor fi exceptate, fie că vorbim de CFR, metrou sau Tarom, companii aflate pe pierdere, vor fi exceptate dacă, până la sfârşitul anului 2024, se obligă să ia decizii de eficientizare în interiorul companiilor, de eficientizare a activităţilor, că vorbim de Tarom sau ca vorbim de CFR. Doar în forma asta se vor aproba aceste memorandumuri”, a mai declarat Sorin Grindeanu.
Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au precizat, miercuri, că, în situaţia în care compania TAROM nu va fi exceptată de la prevederile legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pe care o numesc „legea ruşinii naţionale”, iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, atunci din data de 1 decembrie piloţii, însoţitorii de bord, mecanicii de aviaţie, personalul operativ de sol „nu vom mai ridica niciun avion de la sol”.
Sindicaliştii au anunţat că au depus propriul Memorandum la Guvern şi la ministerul Transporturilor de exceptare a companiei de la prevederile acesteia. Ulterior, TAROM a precizat că nu vor exista perturbări ale activităţii după 1 decembrie, iar conducerea companiei precizează că a pregătit un Memoriu fundamentat pentru a solicita exceptarea de la prevederile Legii nr. 296/2023.
Şi sindicaliştii de la metrou au ameninşat cu proteste, nemulţumiţi de aceeaşi lege.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News