Skip to content
Economie

Sorin Grindeanu, despre CFR Marfă: În 2021, față de 2020, e evidentă o îmbunătățire a indicatorilor economici

Inquam Photos / George Călin

Sorin Grindeanu (PSD), ministru Transporturilor, a declarat că situația de la CFR Marfă dă semne de ameliorare: „cel puțin în 2021, față de 2020, e evidentă o creștere și o îmbunătățire a indicatorilor economici”. Problema este că vin datoriile și penalitățile din urmă. Grindeanu a precizat că trebuie luate niște măsuri în privința CFR Marfă și speră să vină cu ele anul acesta. Ministrul Transpoturilor a vorbit și despre situația de la Autoritatea Feroviară Română (AFER).

„Trebuie clarificată situația CFR Marfă pentru că acum, cu toate datoriile de 500 și ceva de milioane de euro, la care se adaugă penalități, e într-o situație grea, cu toate că, în ultimii ani, și-a îmbunătățit indicatorii economici. E un lucru care merită să fie subliniat.

Dar această situație apăsătoare a datoriilor ne va face, pe termen mediu, să luăm o decizie de organizare, că avem decizii și ale Comisiei în ce privește CFR Marfă și noi trebuie să luăm decizii și să găsim soluțiile potrivite.

Nu vreau să mă antepronunț.

Merită să menționez faptul că, cel puțin în 2021 față de 2020, e evidentă o creștere și o îmbunătățire a indicatorilor economici la CFR Marfă. Și-au recâștigat o parte din clienți, anunță și pe viitor că portofoliul e posibil să crească, ăsta e un lucru bun, dar e o parte.

Partea cealaltă e ce vine din spate. Atunci, nu pe repede înainte și nu cu ranga, trebuie să luăm o decizie legată de viitor”, a declarat Grindeanu.

Ministrul a precizat că și-ar dori ca anul acesta să ia decizia în ceea ce privește CFR Marfă.

„Acum, pe ramura feroviară sunt atât de multe companii, minicompanii, societăți care deservesc… Trebuie să facem un soi de curățenie în tot acest hățiș și asta îmi propus să fac în perioada următoare. Nu în sensul să dăm oameni afară, să facem restructurări, dar tot acest hățiș de societăți multe care sunt tot de stat, dar clienții sunt CFR Marfă sau Infrastructură, lucrurile astea trebuie clarificate. Schema acestor companii să fie clară și simplă”, a mai afirmat ministrul Transporturilor, pentru B1 TV.

Sorin Grindeanu, despre AFER

Întrebat cum crede că ar tebui remediată situația de la Autoritatea Feroviară Română (AFER), Grindeanu a răspuns: „Cei care nu-și fac treaba trebuie să plece indiferent cum îi cheamă și cine-i susține. Cine nu respectă legea… Eu am un Corp de control la dispoziție și toate rapoartele care-mi vor veni din partea sa și care vor scoate la iveală deficiențe, vor fi urmate de sancțiuni, că nu putem pune în pericol siguranța traficului feroviar, că există tot felul de deal-uri mai mult sau mai puțin oneroase”.

În cadrul aceleiași emisiuni, Sorin Grindeanu a vorbit despre autostrăzi și situația lucrărilor de la Sibiu – Pitești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *