Sorin Grindeanu, faţă în faţă cu greva şi protestul ceferiştilor. Angajaţii se strâng în faţa ministerului

Sorin Grindeanu (Inquam Photos George Călin)
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Grindeanu mai rămâne ministru al Transporturilor, după ce vineri dimineață premierul Nicolae Ciucă a anunțat că nu-și dă demisia.

”Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul, în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. (…) După discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară, şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ”, a spus prim ministrul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (președintele PSD), şi vicepremierul Kelemen Hunor (liderul UDMR).

Luni ceferiștii ies în stradă
În atari condiții, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu mai rămâne ministru, pentru că Guvernul din care face parte continuă să funcționeze cu puteri depline. Dacă Nicolae Ciucă și-ar fi dat demisia vineri, Grindeanu ar fi fost ministru interimar.

Vicepremierul se va confrunta luni cu primul miting de protest al sindicaliștilor de la CFR Călători. Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, a anunțat încă de la finele lunii trecute organizarea de proteste, scrie clubferoviar.ro.

Mitingurile vor avea loc luni, 29 mai 2023, și luni, 26 iunie 2023, între orele 10.30 – 12.45, în parcul din fața Palatului CFR, unde își au sediile Ministerul Transporturilor și CFR Călători.

La aceste mitinguri sunt așteptate să participe aproximativ 700 de persoane, ceferiști din cadrul FSTFR, dar și membri ai Uniuni Sindicatelor din Spitalele CFR, de la federații sindicale din CSN Meridian și de la alte federații sindicale feroviare care vor dori să ia parte.

O primă nemulțumire a sindicaliștilor este legată de lipsa de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA, prin faptul că în acest an ceferiștii au sărbătorit la date diferite Ziua Feroviarului, respectiv salariații CNCF CFR SA și cei ai CFR Marfă pe stil nou pe 16 februarie, iar salariații operatorului de călători, pe stil vechi, pe 23 aprilie.

FSTFR este nemulțumită de neacordarea unei premieri de Ziua Feroviarului de cel puțin la nivelul salariului minim garantat în plată, așa cum a fost negociat și consemnat în Procesul Verbal de negociere din 24 noiembrie 2022 și așa cum s-a semnat în Actul Adițional nr. 1 din 28.11.2022 la CCM 2022-2023 în vigoare la SNTFC CFR CălătoriSA. Prima acordată ceferiștilor, de Paști, a fost de numai 300 de lei, iar pentru Ziua Feroviarului nu au primit nimic.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: