Skip to content
Economie

Sorin Grindeanu: Preţurile la mixturile asfaltice, bitum, oţel sau fier-beton au înregistrat creşteri şi de peste 40%

Inquam Photos/Octav Ganea

OUG care ajustează preţurile în cadrul proiectelor europene este importantă pentru derularea contractelor de infrastructură, în contextul escaladării preţurilor la materialele de construcţie, susține ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

”Am aprobat astăzi, în şedinţa de Guvern, Ordonanţa de Urgenţă care permite ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile! Documentul iniţiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este foarte important inclusiv pentru derularea contractelor de infrastructură ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în contextul escaladării preţurilor la materialele de construcţie”, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, din cauza conflictului militar din regiunea Mării Negre, preţurile la mixturile asfaltice, bitum, oţel sau fier-beton au înregistrat creşteri şi de peste peste 40%.

”Această situaţie s-a suprapus pe criza anterioară, provocată de pandemia COVID 19, care a dus la o creştere a indicelui de cost total în construcţii cu aproximativ 18% (din care 60% a fost generată de creşterea costului la materiale în construcţii şi 40% de creşterea costului cu manoperă)”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, Ordonanţa de Urgenţă se referă inclusiv la ajustarea preţurilor din contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale şi acordurile cadru finanţate integral sau parţial din fonduri externe nerambursabile, aflate în derulare. ”Luăm astfel măsuri concrete pentru corectarea unor situaţii care pot afecta construcţia obiectivelor de infrastructură de interes naţional sau regional”, a mai transmis ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *