Ziua de 25 iunie vine cu emoții pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Începe Evaluarea Națională cu probele scrise. Elevii vor susține proba scrisă la Limba română, iar la Matematică examenul este programat pentru data de 27 iunie. De asemenea, proba scrisă la Limba maternă va avea loc pe data de 28 iunie 2024.
Sorin Ion, secretar de Stat în Ministerul Educației, a detaliat, pentru PS News, ce noutăți aduce sistemul informatic în ceea ce privește corectarea lucrărilor și care sunt previziunile pentru BAC 2024, comparativ cu anii trecuți.
“După cele două simulări din primăvară, una dintre cerințele părinților a fost să nu mai permitem diferențele de notare la întrebări de tip grilă. Cel puțin, în teorie, nu avem cum să greșim. În realitate, sunt situații obiective în care cei doi profesori acordă punctaje diferite la o grilă, mai ales că grilă nu e completată conform. Adică, acolo unde elevul a încercuit un răspuns, s-a răzgândit, a tăiat unul, a mai îngroșat unul dintre ele, și atunci nu este extrem de clar, care e răspunsul dat de elev. Asta este una din cauze pentru care avem răspunsuri diferite la partea de grilă. Pentru asta am luat două măsuri.
Una dintre măsuri privește oamenii: în sensul acesta vom organiza sesiuni de instruire cu profesorii evaluator, imediat după probă. Adică afișăm subiectele și baremul și facem o sesiune de instruire cu ei, pentru a nu avea puncte de vedere diferite asupra unui răspuns de la grilă.
Pe de altă parte, am implementat o soluție informatică în platformă care în afara faptului că sesizează diferențele de notare pe notă finală, pentru că asta o aveam implementată, sesizează și diferențele de notare pe fiecare întrebare cu răspuns de tip grilă.
Cum se face?
Eu sunt primul care a corectat lucrarea. Am marcat niște răspunsuri, iar când vine al 2-lea evaluator, dacă cumva da un răspuns diferit față de primul, platform, semnalizează și are posibilitatea să-și revadă răspunsul și în cazul în care a greșit cumva, să modifice.
Dacă și-l modifică și coincide cu primul, lucrarea merge mai departe pentru că nu mai există diferențe. Dacă nu-și modifică și își menține părerea, atunci lucrarea se întoarce la primul evaluator, pentru că înseamnă că acolo este prezumtiva greșeală.
Primul evaluator este semnalizat că are o lucrare unde există diferență de notare față de celălalt.
Platforma este îmbunătățită. Va scădea numărul contestațiilor?
“ Nu aș garanta asta. De foarte multe ori, contestațiile se fac și la modul: poate totuși câștig ceva. De când am eliminat acea regulă care spunea că doar la 50 de sutimi diferență între nota de la contestație și nota inițială poate modifica nota, acum, și dacă vei câștiga cinci sutimi în plus, nota de la contestație devină notă finală.
Cumva, măsura asta cam încurajează să facă contestații în speranța că vor obține ceva în plus. Nu pot să prevăd acum dacă numărul de contestații va scădea. Ceea ce pot să prevăd, cu siguranță, este că vom avea o mai mare acuratețe la procesul de evaluare.
Previziuni absenteism: 5%
În ultimii 10 ani, întotdeauna a existat undeva un 5% absenți. Adică dacă s-au înscris 130.000 anul trecut au fost prezenți 125.000 acum 2 ani, din 126.000 au fost 121.000 prezenți, etc. Deci asta înseamnă că în jur de 5000 de candidați vor lipsi. Cu siguranță s-au înscris fără să fie hotărâți că vor sau nu vor să se prezinte, așa că pot să prevăd un 5%, absentism.
Numărul elevilor evaluați la BAC 2024, cel mai mare din ultimii 4 ani
Anul acesta avem 134.000 cu aproximație de elevi evaluați, dintre care 19.000 din serii anterioare. E de remarcat faptul că numărul este cel mai mare, cel puțin din ultimii 4 ani. Anul trecut am avut 130.000, acum 2 ani 126-134.000.
În primul rând, generațiile nu sunt egale, de la an la an. Am dat o simulare în primăvară. Acuma, dacă ai luat nota trei la simulare și n-ai făcut nimic în sensul ăsta, nu prea are rost să te prezinți, pentru că avem pretenția că dăm niște examene în condiții de securitate maximă. Încercăm cât de mult să eliminăm posibilitatea de fraudă. Și atunci elevii la 18 ani îmi dau seama dacă au sau nu au șanse să să promoveze. Și nu se prezintă.
La Evaluarea Națională avem aproximativ 8585 de evaluatori. Fiecărui evaluator îi revin, 80 de lucrări
Să nu uităm că noi primul examen important îl avem marți, la Evaluarea Națională. Abia peste o săptămână urmează bacalaureatul. La Evaluarea Națională avem aproximativ 8585 de evaluatori.
Comparativ cu anul trecut, sunt ceva mai mulți, pentru că s-a stabilit un target de lucrări distribuite pe evaluator de 80 de lucrări. De regulă, dăm 100, dar acum, așa cum funcționează platforma la identificarea unei lucrări, cu diferență de notare între cei doi evaluatori mai mare de un punct, înseamnă că fiecare, de fapt, va avea ceva mai multe lucrări de 80.
Plată evaluator: 20 lei, pe lucrare
Se ajunge la 2.000 lei în cele câteva zile de evaluare. Dacă închei un contract de muncă, atunci se opresc toate impozitele și taxele către stat. Dar optezi pentru contract de colaborare ai impozit 10%
Concluzii
Important este să se înțeleagă că toate noutățile de la examene naționale, cu platformă de evaluare, cu modul în care se scanează, se evaluează lucrările nu au efect asupra elevului.
Elevul își susține examenul la fel că și până acum, primește subiecte, rezolvă, predă lucrarea. Lucrurile se schimbă abia din momentul în care predă lucrarea. Dar, tot niște oameni corectează lucrarea, aceeași profesori. Singura diferență e că nu mai au în față o hârtie ci un ecran. În primul rând, am eliminat mult birocrația aferentă proceselor secundare din evaluare”, a conchis Sorin Ion.
Probe orale/competențe la Bac 2024:
Limba română
Limbă străină
Competențe digitale
Probe scrise la bac 2024
Limba și literatura română (probă obligatorie pentru toate specializările)
Matematică sau Istorie (proba obligatorie a profilului și specializării)
La alegere, în funcție de profil și speicalizare: Fizică, Chimie organică, Chimie anorganică, Biologie vegetal…
Calendar Bac 2024, sesiunea de vară (iunie-iulie)
Examenul de Bac 2024 are loc în perioada 17 iunie – 4 iulie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a 12-a vor încheia cursurile pe 7 iunie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024.
3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
20 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
3 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării –
4 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News