Skip to content
Politică

Sorin Mărgărit (PNL), inițiativă inedită în memoria Regelui Mihai. Va trece de Firea? EXCLUSIV

facebook.com

Sorin Mărgărit – consilier general din partea Partidului Național Liberal (PNL) are o inițiativă inedită în memoria Regelui Mihai I.

Mai precis, politicianul vrea să redenumească o arteră din București în cinstea Regelui Mihai. El a precizat că în acest sens a depus deja vineri un proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Iată ce scrie Mărgărit în expunerea de motive:

„Regele Mihai a fost, este și va rămâne singura personalitate politică în dreptul căreia istoria se înclină. Se înclină astăzi cu ocazia pierderii și se îndatorează să-și aducă omagiul, adevărul nedistorsionat, adevărul pur, al unui Rege care și-a iubit țara dincolo de frontierele exilului și dincolo de moarte.

Regele Mihai a fost, este și va rămâne singura personalitate politică în dreptul căreia istoria se înclină. Se înclină astăzi cu ocazia pierderii și se îndatorează să-și aducă omagiul, adevărul nedistorsionat, adevărul pur, al unui Rege care și-a iubit țara dincolo de frontierele exilului și dincolo de moarte.  Suntem datori să cinstim memoria unui Rege copil, a unui Rege tânăr care a asigurat acel suflu ”altfel” într-o lume decimată de război și ulterior într-o lume cenușie, dominată de ură, de teamă, de fals. Lumea de atunci, lumea anilor celui de-al II-lea război mondial, îi este indatorată pentru că prin acțiunile sale, a contribuit la sfârșitul războiului. Lumea îi este îndatorată nu pentru timpul scurtat ci pentru viețile salvate.

România îi este datoare. Pentru România, Regele a fost Speranța, Începând cu anul 1921, a adunat în sine valorile primordiale ale poporului român, iubirea, visele, demnitatea, devenind prin faptele sale și prin ceea ce a însemnat, un Suveran – Model, poate cel mai iubit Suveran al Istoriei, o istorie care nu cunoaște granițe nici temporare și nici fizice.

Pe baza argumenelor mai sus menționate, propunem atribuirea denumirii de Bulevardul Regele Mihai I al României, segmentului din Șoseaua Pavel Dimitrievici – Kiseleff, delimitat între Piața Presei Libere și Arcul de Triumf”.

Consilierul general a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat în primul rând cum i-a venit această idee.

„În primul rând, Regele Mihai merită să rămână în conștiința colectivă a bucureștenilor. Avem deja o Piață a Regelui, tot pe Kiseleff, dar pe partea mai de sud a Arcului de Triumf – și nu puteam să redenumim pe partea aceea, fiindcă sunt foarte multe instituții publice acolo (sedii de ambasade și nu numai)… Și atunci am zis să redenumim bucata de la Șoseaua Kiseleff cuprinsă între Piața Presei Libere și Arcul de Triumf, pentru că acolo avem și Palatul Elisabeta și nu sunt multe instituții publice – adică nu sunt necesare schimbări de denumiri, sedii sociale etc. (partea birocratică e mult mai simplă în partea aceea) și totodată e prima arteră venind dinspre drumul național de intrare în București”, a argumentat Mărgărit.

Consilierul a precizat că are deja susținerea colegilor din grupul consilierilor generali PNL.

Întrebat dacă a discutat și cu celelalte partide din CGMB, Sorin Mărgărit a negat, dar a dat ca foarte probabilă susținerea acestora, ținând cont de faptul că o unitate transpartinică s-a văzut deja la funeraliile Regelui Mihai, când toate partidele din Consiliul General au trimis o delegație cu o coroană de flori.

„Nu (nu a discutat cu celelalte partide – n.r., dar un lucru foarte interesant este că pentru prima dată am făcut un demers comun, de la toate formațiunile politice, și am fost vineri ca să depunem o coroană din partea Consiliului General la Palatul Regal. Se pare că Regele ne-a unit – asta a fost o pildă pentru noi. Având în vedere că, la depunerea coroanei, colegii de la Consiliu au fost prezenți în număr mare, sunt sigur că vor susține și un demers de genul ăsta”, a arătat Mărgărit.

Sorin Mărgărit și-a exprimat optimismul și în ceea ce privește eventuala susținere din partea primarului general, PSD-ista Gabriela Firea.

„Încă n-am discutat cu dânsa personal, dar eu sunt sigur că o să fie de acord, pentru că și ea a avut o inițiativă, să redenumească Piața Victoriei în Piața Regele Mihai. Am văzut că și dânsa a trimis o coroană de flori și a fost prezentă la funeralii, așa că nu văd de ce nu ar accepta”, a spus PNL-istul.

Cu toate acestea, din cauza procedurilor birocratice, proiectul nu are șanse să intre la vot înainte de Anul Nou.

„Va trebui să ia avizele de la direcțiile de specialitate din Primărie, apoi de la Prefectură, așa că probabil luna viitoare va intra la vot. O să dureze ceva”, a zis consilierul general.

În încheiere, l-am întrebat pe Sorin Mărgărit dacă, în ipoteza în care proiectul lui va trece de votul CGMB, el și asociația sa (Tradiția Militară) vor face un moment festiv în ziua în care va fi montată plăcuța cu noua denumire a arterei rutiere. Consilierul liberal a răspuns afirmativ, dar a subliniat că un astfel de moment nu va conține vreo nuanță politică din partea Asociației Tradiția Militară.

„Bineînțeles (că vor face un moment festiv – n.r.). Dar trebuie să subliniez că noi acolo în asociație suntem voluntari – nu ne implicăm cu absolut nicio formă de politică. Suntem pur și simplu niște voluntari care își iubesc patria – asta ne unește. Nu ne asociem acolo cu niciun fel de partide, dar la momente festive – cum sunt acestea – bineînțeles că participăm cu mare drag, atâta timp cât autoritățile administrațiilor locale ne invită. Și colegii mei sunt bucuroși de acest demers.

Pentru noi a fost un privilegiu și o onoare să prezentăm onorul funerar Majestății Sale la Palatul Regal – am avut un moment special pentru asociație: am fost vreo 20 prezenți, am intrat în sala mare a tronului și am prezentat onorul funerar – cu baioneta înfiptă în pământ și cu capul plecat. Apoi am fost la Curtea de Argeș și ne-am plasat în dispozitiv cu 3-4 ore înainte. Am stat în picioare acolo, dar pentru noi au fost patru ore istorice, cu o însemnătate deosebită”, a conchis Sorin Mărgărit.

 

1 comentariu la “Sorin Mărgărit (PNL), inițiativă inedită în memoria Regelui Mihai. Va trece de Firea? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *