Skip to content
Alegeri Politică

Sorin Moisă, europarlamentarul care a negociat acordul comercial dintre UE si CETA

PSnews.ro lansează un proiect care are ca scop prezentarea activității euroaparlamentarilor români ce se pregătesc să își încheie mandatul la Bruxelles.

Să ne cunoaștem mai bine europarlamentarii!

După ce anterior v-am prezentat activitatea europarlamentarului Daciana Sârbu, astăzi, PSnews.ro vă prezintă câteva detalii referitoare la activitatea europarlamentarului independent Sorin Moisă.

”Politica comercială a Uniunii Europene trebuie să acorde cea mai mare atenție efectelor pe care angajamentele comerciale, fie ele unilaterale, bilaterale sau multilaterale, le pot avea asupra numărului și calității locurilor de muncă în Europa”.

BIOGRAFIE

Născut: 7 ianuarie 1976 (43 de ani)

Localitate: Piatra Neamț, Neamț

Funcție: europarlamentar

Partid politic: Independent

În cadrul Parlamentului European: membru în Comisia pentru comerț internațional, membru în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii.

Activitate

Între ianuarie 2002 și august 2006, Sorin Moisă a fost consilierul politic al Delegației Comisiei Europene la București. Și-a început activitatea profesională la rețeaua de ziare Monitorul, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene.

În calitatea sa de Director de Cabinet adjunct al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș (de la începutul mandatului în februarie 2010), Sorin Moisă a participat nemijlocit la coordonarea politică și administrativă a uneia dintre cele mai mari și puternice Direcții Generale ale Comisiei Europene.

În 2014, în numele coaliției de stânga centrată în jurul Partidului Social Democrat, a câștigat un mandat de deputat in Parlamentul European.

Europarlamentarul Sorin Moisă,  care a negociat acordul comercial dintre UE si CETA, a scris în noiembrie 2017 pe Facebook ca isi da demisia din PSD. Acesta a mai scris ca isi va da demisia si din Grupul S&D, pentru ca, in ultimii ani, multe partide din grup s-au mutat spre o stanga radicala, cu care nu mai are afinitati.

În iulie 2018, europarlamentarul Sorin Moisă i-a scris o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care precizează necesitatea construirii autostrăzii Iași-Târgu Mureș, care ar trebui să lege Moldova de Transilvania și de Vestul Europei.

Scrisoarea prezintă starea de izolare economică a Moldovei, între un spațiu post-sovietic care nu oferă perspective economice favorabile, pe de o parte, și lanțul Carpaților Orientali care o izolează de piețele europene pe de cealaltă parte, argumentând că autostrada Iași-Târgu Mureș este un element central din orice strategie de scoatere a Moldovei din starea de abandon care afectează peste 4 milioane de cetățeni români și, de asemenea, Republica Moldova”, a explicat la acea vreme europarlamentarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *